ugostiteljstvo

Kolike su cijene u restoranima s Michelinovim zvjezdicama

Od svog pokretanja pre 124 godine u Francuskoj, Michelinov vodič ostao je najprestižniji svjetski sustav ocjenjivanja restorana. Od 2024. u Michelinovom vodiču ima više od 3.500 restorana u više od 40 zemalja diljem svijeta. 

 

Restorani diljem svijeta koji se nalaze u njivom izboru nude iznimno visoku kvalitetu hrane i usluga, al' visoku važi i za cijenu. Postoje i pristupačnije varijante restorana s njihovim priznajem.

Hrvatski

Standard ili prestiž - Zvjezdice koje su uspostavile globalni sustav vrijednosti

Ako ste ove godine odlučili Dan zaljubljenih provesti u prestižnom restoranu s Michelinovim zvjezdicama, vjerojatno ćete se zapitati zašto vodič za ocjenjivanje elitnih ugostiteljskih objekata nosi isto ime kao kompanija koja proizvodi automobilske gume? 

 

Automobilske gume i vrhunska gastronomija nemaju baš puno zajedničkog, a ipak, za kuhare i vlasnike restorana, priznanje stoljetnog brenda Michelin guma životni je san.

Hrvatski

Hoće li konobari u restoranima morati imati diplomu ugostiteljske škole?

 

Hoće li konobari u restoranima i hotelima, kako bi obavljali ovaj posao, morati razmisliti o prekvalifikaciji, ukoliko se žele nastaviti baviti ovim poslovima?  

 

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Denis Šulić održao je jučer u Banjoj Luci sastanak sa direktorima i predstavnicima srednjih škola iz Republike Srpske u kojima se školuju kadrovi za ugostiteljstvo i turizam, predstavnicima Privredne komore Republike Srpske, Udruge Horeca RS i predstavnicima radnika i poslodavaca iz ove branše.

Hrvatski

O zadržavanju radne snage u ugostiteljstvu na konferenciji u Mostaru

 

"Edukacija i zadržavanje radne snage u turizmu i ugostiteljstvu" tema je konferencije koja će se održati u četvrtak, 15.06.2023. od 11 sati u prostorijama Centra za posjetitelje na Buni u Mostaru. 

 

Konferencija će okupiti predavače i paneliste koji su vodeći profesionalci u regiji iz turističko – ugostiteljskog i sektora obrazovanja te predstavnike resornih institucija s ciljem poticanja rješavanja pitanja vezanog uz nedostatak radne snage. 

Hrvatski

RS priprema novi zakon o boravišnoj taksi

Ugostiteljski radnici već duže vrijeme upozoravaju na nedostatke u evidenciji turista i prijave gostiju u Republici Srpskoj, što dovodi do nepreciznih podataka o broju posjetitelja i manjih prihoda od boravišnih taksi. Iz Ministarstva trgovine i turizma RS najavljuju novi zakon o boravišnoj taksi, ali i rigoroznije kontrole.

 

Kako za BL portal objašnjava Ministar trgovine i turizma Denis Šulić, dio problema svakako su i ugostitelji koji ili ne prijavljuju sve goste ili posluju u sivoj zoni. Zato, u suradnji s inspekcijom, najprije kreću kontrole.

Hrvatski

Radite u ugostiteljstvu i željni ste novih znanja? Prijavite se za stipendiju

Pravo apliciranja imaju i građani Bosne i Hercegovine.

 

Ambiciozni kuhari, slastičari i djelatnici u ugostiteljstvu znaju da je za titulu najboljeg potrebno mnogo rada i edukcije, uz stalno propitkivanje uvriježenih praksi te pomjeranje granica vlastitog iskustva.

Stipendije Raise the Bar namijenjene su upravo onima koji su u stalnoj potrazi za usavršavanjem i onima koji znaju da tako doprinose cijelom ugostiteljskom i turističkom sektoru.

Hrvatski

Kako je Robert De Niro izgradio poslovnu imperiju od milijardu dolara

Svi znaju da je Robert De Niro veliki glumac i režiser, ali malo ljudi zna da je on ujedno i uspješan biznismen.

De Niro je suvlasnik kompanije Nobu, koja u svom sastavu ima 39 restorana i osam luksuznih hotela na pet kontinenata.

U pripremi je gradnja još osam hotela a firma je ujedno započela s izgradnjom luksuznih stanova.

Osim toga, pripremaju i svoj prvi resort, piše BiznisInfo. 

Kompanija Nobu Hospitality planira u narednih pet godina dostići prihod od čak milijardu dolara.

Hrvatski