Od svog pokretanja pre 124 godine u Francuskoj, Michelinov vodič ostao je najprestižniji svjetski sustav ocjenjivanja restorana. Od 2024. u Michelinovom vodiču ima više od 3.500 restorana u više od 40 zemalja diljem svijeta.
Restorani diljem svijeta koji se nalaze u njivom izboru nude iznimno visoku kvalitetu hrane i usluga, al' visoku važi i za cijenu. Postoje i pristupačnije varijante restorana s njihovim priznajem.
Istraživanje međunarodnog časopisa o hrani Chef’s Pencil pokazuje kako posjeta jednom od tih posebnih restorana nije jeftin. Prosječna cijena po osobi doseže 167 eura, a to ne uključuje cijene pića, dodataka ili napojnica.
Europa je dom najskupljih restorana na svijetu. Istovremeno, ona je i mjesto gdje možete naći i najpristupačnije restorane.
Gdje su najskuplji restorani s Michelinovim zvjezdicama u Europi?
Michelinov vodič rangira restorane od jedne do tri zvjezdice, ovisno od kvalitete hrane i iskustva koje nude. Cijena također ovisi od broja zvjezdica. U prosjeku za svaku sljedeću, počevši od prve, cijena raste za oko 93 eura po osobi.
Danska nije samo u Europi, već je i najskuplje mjesto na svijetu za večeru u restoranu sa Michelinovom zvjezdicom. Obrok, vrhunski degustacijski meni, u ovoj nordijskoj zemlji u prosijeku iznosi 295 eura po osobi. Međutim, ako se restoran nalazi u Kopenhagenu, cijena raste do suludih 416 eura. Iako je u pitanju relativno mala zemlja, Danska ima 32 restorana s Michelinova popisa, uključujući dva koja se mogu pohvaliti s čak tri zvjezdice.
Island je na drugom mjestu, s prosječnom cijenom degustacijskog menija od 233 eura po osobi. Slijede ga Švedska, Austrija i Švicarska s cijenom od 206, 203 odnosno 201 eura po osobi.
Među prvih 10 najskupljih zemalja su i Norveška, Portugal, Njemačka, Mađarska i Poljska, ali su cijene u njihovim restoranima za degustacijski meni ispod 200 eura po osobi.
Pa dobro, gdje su onda najjeftiniji restorani sa Michelinovim zvjezdicama u Europi?
Za degustaciju u restoranima s prestižniog popusta, najpovoljnija opcija svakako je - Malta. Na Malti postoji pet restorana s Michelinovim odličjem, a cijena obroka je u prosjeku oko 125 eura po osobi.
Grčka je druga najjeftinija opcija u Europi s prosječnom cijenom od 132 eura za obrok u nekom od 12 restorana s Mischelinovim zvjezdicama koji rade u njoj. Svi se nalaze u glavnom gradu Ateni.
Slovenija, Belgija i Turska su zaslužile su svoja mjesta na popisu pristupačnih. U njima obrok u nagrađivanim restoranima iznosi nešto manje od 140 eura.
Kina je na ukupnom četvrtom mjestu po pristupačnosti cijena u restoranima s Michelinovim zvjezdicama. U ovoj azijskoj zemlji, obrok se nudi za 128 eura po osobi, a na popisu se nalazi čak 122 restorana s zvjezdicama.
Tumagazin | Manager.ba