jeff bezos

Na ovoj stranici možete saznati za koliko minuta najveći svjetski bogataši zarade vašu godišnju plaću

Brojke su fokusirane samo na šefove najvećih tehnoloških kompanija - od Bezosa, Zuckerberga, Muska, Cooka, Nadelle iz Microsofta, Hastingsa iz Netflixa i drugih. Njihova je zarada izračunata na temelju javno dostupnih podataka s burze i odnosi se na osnovnu plaću, godišnje bonuse, nagrade koje dobiju u dionicama i drugim oblicima kompenzacije.

 

Hrvatski

Koliko bi novca danas imao Bezos da se nije razveo

Osnivač Amazona Jeff Bezos uvjerljivo je najbogatija osoba na svijetu koja, prema trenutnim podacima, ima bogatstvo teško 184 milijarde dolara.


Ta brojka stalno varira, a početkom sedmice je bila čak 189 milijardi, nakon što je Bezos postavio novi rekord kada je u ponedjeljak za jedan dan zaradio 13 milijardi dolara, uslijed rasta dionica Amazona.

Na drugom mjestu je Bill Gates sa 119 milijardi dolara.

Zanimljiva je činjenica da se Bezos razveo prošle godine kada je svojoj supruzi MacKenzie Bezos morao prepisati jedan broj dionica.

Hrvatski

Novi rekord: Za dan zaradio 13 milijardi dolara

Ovo je rekord, odnosno najviše što je bilo tko zaradio u jednom danu otkad je pokrenut Bloombergov indeks milijardera 2012. godine.

 

Bogatstvo Jeffa Bezosa, vlasnika Amazona, u ponedjeljak je poraslo za rekordnih 13 milijardi dolara, a uslijed rasta vrijednosti dionica kompanije.

Prema Bloombergovom indeksu milijardera, Bezos sada ima 189 milijardi dolara, piše BiznisInfo.

Ovo je rekord, odnosno najviše što je bilo tko zaradio u jednom danu otkad je pokrenut Bloombergov indeks milijardera 2012. godine.

Hrvatski

Znate li o kome je riječ? Za 6 godina mogli bi imati prvog bilijunaša!

On je jedna od rijetkih osoba koja je profitirala s koronakrizom.

 

Analitičari i financijski novinari godinama su nagađali i predviđali kako bi Apple mogao biti prva kompanija koja će probiti magičnu granicu od bilijun dolara tržišne vrijednosti.

Sredinom 2018. to se zaista dogodilo, a od tada još su tri velike kompanije premašile bilijun (na kraće ili duže vrijeme) - Microsoft, Amazon i Alphabet.

Hrvatski

U jednom danu bogatiji za 6,3 milijarde dolara

Kako navodi Forbes, u utorak je na Wall Streetu cijena dionice najvećeg svjetskog online trgovca porasla daljnjih 5,3 posto, nakon 6-postotnog rasta dan prije, na rekordnih 2.238 dolara.

 

Imovina najbogatijeg čovjeka na svijetu, čelnika američke korporacije Amazon Jeffa Bezosa, porasla je za 6,3 milijarde dolara u samo jednom danu zbog rekordnog dosega cijene Amazonovih dionica, objavio je na svojoj internetskoj stranici magazin Forbes.

Hrvatski

Bezos ima više novca nego lani

Kriza s pandemijom novog koronavirusa snažno je pogodila svijet, a najbrže se odrazila na tržišta kapitala – odnosno burze.

 

Zbog pada vrijednosti dionica opala je vrijednost imovine mnogih bogataša. Naravno, kriza se uveliko odrazila i na ostale kompanije i pojedince, koji gase poslovanje ili ostaju bez posla.

No, najbogatiji čovjek svijeta Jeff Bezos još nije osjetio krizu, piše BiznisInfo, a na osnovu Bloombergovog indeksa milijardera.

Hrvatski

Jeff Bezos u 2020. ušao kao najbogatiji - donosimo listu zarada 500 najbogatijih na svijetu

Osnivač Amazona Jeff Bezos i dalje je najbogatiji čovjek na svijetu, iako je za godinu dana izgubio 10 milijardi dolara.

 

Bezos je u 2020. godinu ušao kao najbogatiji čovjek na svijetu, a na listi Bloombergovog indeksa milijardera navedeno je da posjeduje čak 115 milijardi dolara.

U stopu ga prati Microsofta Bill Gates, čije bogatstvo iznosi 113 milijardi dolara, prenosi CNN.

Bezos, Gates i francuski poslovni magnat Bernard Arnault jedina su trojica milijardera na listi čije neto bogatstvo prelazi 100 milijardi dolara.

Hrvatski

NAKON VIŠE OD DVIJE GODINE: Bill Gates je najbogatiji čovjek na svijetu

Suosnivač Microsofta Bill Gates prestigao je u petak osnivača Amazona Jeffa Bezosa na listi najbogatijih ljudi na svijetu, prvi put poslije više od dvije godine.

 

Bloomberg navodi da je moguće da je Gatesu djelomično pomogao Pentagon, kada je 25. listopada/oktobra objavio da je odlučio da ugovori posao s Microsoftom vrijedan deset milijardi dolara.

Dionice Microsofta od tada su porasle četiri posto, a Gatesovo bogatstvo na 110 milijardi dolara.

Dionice Amazona smanjile su se oko dva posto poslije objave Pentagona.

Hrvatski