KOMPANIJE
TOP dobitnici tijekom pandemije: Od američkih milijardera do turskog doseljenika
manager.ba/biznisinfo.ba Svijet 04 prosinca, 2020
Izvor fotografije:
biznisinfo.ba

Pandemija koronavirusa je mnoge ljude osiromašila, a neke poduzetnike obogatila. Neke branše su u velikoj krizi, druge su odjednom jako tražene. Ovo su neki od najvećih dobitnika.

 

Online trgovina – Jeff Bezos

Osnivač Amazona Jeff Bezos je van svake kategorije. Kompaniji Amazon za vrijeme pandemije ide bolje nego ikad. Cijena dionice skače od rekorda do rekorda. Bezos, najbogatiji čovjek na svijetu i prije pandemije, sada je postao još mnogo bogatiji i ima 160 milijardi eura.

Tehnologija – Elon Musk

Pravite automobile, ali vas vrednuju kao tehnološku kompaniju! Elonu Musku je to uspjelo s Teslom. Njegova kompanija je profitirala od poleta koji je pandemija na burzi izazvala oko svega što ima veze s tehnologijom.

Poduzetnik rođen u Južnoj Africi nedavno je pretekao Billa Gatesa i s bogatstvom koje se trenutno procjenjuje na 110 milijardi eura, kreće se prema vrhu.

Rad kod kuće – Zoom

Rad kod kuće u vrijeme pandemije je veliki blagoslov za Erika Juana. Osnivač platforme za komunikaciju Zoom, došao je u SAD iz Kine kada je imao 27 godina. Poslije nekoliko godina rada za WebEx, osnovao je vlastitu video platformu i 2019. otišao na burzu. Cijena dionice Zooma je eksplodirala. Neto vrijednost Juana procjenjuje se na 16 milijardi eura.

Sport kod kuće – Peloton

Zatvorene teretane i ograničenje kontakta išli su Johnu Foleyu na ruku. 2013. je bio početnik i pokušavao da dođe do kapitala za njegove umrežene sprave za vježbanje – danas ga investitori zasipaju. Cijena dionice firme Peloton se od početka pandemije utrostručila i neočekivano učinila skoro 50-godišnjaka milijarderom.

Kreiranje prodavnica na internetu

Shopify je softver koji omogućava trgovcima da sami kreiraju internet prodavnice i povežu se s firmama koje se bave logistikom. Tobias Lutke stoji iza koncepta. Rodom iz Koblenca 2002. emigrirao je u Kanadu i počeo u garaži. Shopify je sada najvrednija kanadska kompanija. Cijena dionice se više nego udvostručila od ožujka/marta, a bogatstvo 39-godišnjaka procjenjuje se na 7,5 milijardi eura.

Preko vakcina do milijardera

Vakcina protiv korone koju je razvio BioNTech iz Mainza, firma čiji je suosnivač i vlasnik Ugur Šahin, prva je u Europi dobila odobrenje za masovnu upotrebu. To znači da je Šahin, koji se doselio iz Turske, ne samo odjednom postao svjetski poznat, već se i izuzetno obogatio. Vrijednost njegovih dionica se procjenjuje se na više od dvije milijarde eura.

Kuhanje kod kuće

HelloFresh je firma koja vam predlaže što da kuhate i dostavlja paket sa svim sastojcima. Od početka pandemije – profit je više nego utrostručen, prodaja više nego udvostručena – prema tromjesečnom bilancu početkom novembra.

Suosnivač i dioničar Dominic Richter profitira od zatvorenih restorana i trenda ka kuhanju kod kuće. Još nije milijarder, ali već ima prave sastojke – i za to.

Bivša supruga Jeff Bezosa

Pandemija i Amazon nisu učinili bogatijim samo Jeffa Bezosa – MacKenzie Skot, njegova bivša supruga, također je dobro zaradila zahvaljujući svom paketu dionica. Sada je na prvom mjestu na listi najbogatijih žena na svijetu, s bogatstvom koje se procjenjuje na skoro 60 milijardi eura.

Povezani članci

1

2

Tagovi:
Video
Željko Kiauta, poduzetnik iz Francuske
Od nogometnih škola Veleža i Lyona do platforme Sportiw
DAVORIN VIDAČKOVIĆ, GUMA M
Izazov je i užitak voditi tvrtku simbol automobilske branše
IVICA SIVRIĆ, REDAH
Javni sektor je često u sukobu umjesto u partnerstvu s privatnim
Savjeti