Elektroprivreda BiH

Proglašeno stanje ugrožene sigurnosti opskrbe električnom energijom

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na današnjoj sjednici u Sarajevu, na prijedlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije donijela Odluku kojom se proglašava stanje ugrožene sigurnosti opsrbe električnom energijom za 2024. godinu, usljed ekstremnog porasta cijena i nedovoljne ponude električne energije na tržištu.  

 

Vlada će, u stanju ugrožene sigurnosti opskrbe, propisati način i uvjete za formiranje i kontrolu cijena opskrbe električnom energijom.

Hrvatski

Elektroprivreda BiH u višemilijunskom gubitku, Elektroprivreda HZ HB ostvarila dobit.

 

Poznati su rezultati poslovanja dva javna elektroprivredna poduzeća u državnom vlasništvu u Federaciji Bosne i Hercegovine u prvih šest mjeseci ove godine. 

 

U Sarajevu gubitak ...

Elektroprivreda Bosne i Hercegovine u prvih šest mjeseci ove godine ostvarila je prihode od 593.247.842 KM, oko 50 milijuna KM manje nego u prvih šest mjeseci prošle godine kada su dosegli 643.113.681 KM. 

Hrvatski

Elektroprivreda BiH gradi fotonaponsku elektranu kod Travnika

Očekuje se kako će ova FNE koja će biti ukupne snage 44 MW s pripadajućom trafo stanicom biti priključena na prijenosnu mrežu BiH početkom 2025. godine


Uručenjem urbanističkih dozvola za fotonaponske elektrane Gračanica 1 i 2 u Travniku je počela relaizacijaprojekta vrijednog 80 milijuna maraka, koji financira Elektroprivreda BBiH sa euraopskom bankom za obnovu i razvitak.

Planirano vrijeme izgradnje je dvije godine.

Hrvatski

IMENOVANJA: Ovo je novi v.d. direktora Elektroprivrede BiH

Od 2015. godine poziciju generalnog direktora Elektroprivrede BiH obavljao je Bajazit Jašarević.

 

Dosadašnji izvršni direktor za distribuciju u Elektroprivredi BiH Admir Andelija imenovan je u petak, 28. veljače/februara, za vršitelja dužnosti direktora Elektroprivrede BiH. 

Vlada FBiH je na sjednici u petak usvojila Prijedlog odluke o davanju prethodne suglasnosti Nadzornom odboru EP BiH za imenovanje vršioca dužnosti članova Uprave Elektroprivrede BiH. 

Andelija je imenovan na prijedlog Demokratske fronte. 

Hrvatski

Elektroprivreda BiH traži firmu za uvođenje usluge e-računa

Kako je navedeno u tenderu mobilna aplikacija treba biti funkcionalna kako bi se mogla koristiti za kartično plaćanje računa za električnu energiju.

Elektroprivreda BiH uvodi uslugu e-računa. U cilju realizacije pomenutog projekta objavila je tender kojim poziva kompanije na iskazivanje interesa za suradnju radi uvođenja kartičnog plaćanja putem mobilne aplikacije računa za električnu energiju.

Kako je navedeno u tenderu mobilna aplikacija treba biti funkcionalna kako bi se mogla koristiti za kartično plaćanje računa za električnu energiju.

Hrvatski

Elektroprivreda BiH traži konsultanta: Posao vrijedan 2,9 milijuna KM

Elektroprivreda BiH kreće u realizaciju projekta izgradnje postrojenja za odsumporavanje dimnih plinova na bloku 7 u TE Kakanj. Tender za nabavku konzultantskih usluga za izgradnju postrojenja već je objavljen, a vrijednost radova bez PDV-a je 2.900.000,00 KM.

Rok za prijem ponuda za učešće je 27.11.2019. godine.

Hrvatski

EP BiH izašla iz minusa i ostvarila veliku dobit

Elektroprivreda BiH u prvoj polovini 2018. ostvarila je poslovne prihode od 479,9 miliona KM, što je znatno manje u odnosu na 568,2 miliona iz istog perioda lani.

No, istovremeno su smanjeni i rashodi, sa oko 598 miliona na 439 miliona maraka.

Zbog toga je kompanija u prvom polugodištu 2018. imala dobit od 27,98 miliona KM, piše BiznisInfo.

U istom periodu prošle godine EP BiH je zabilježila gubitak od 22,87 miliona maraka.

Hrvatski