FEDERACIJA BIH
Proglašeno stanje ugrožene sigurnosti opskrbe električnom energijom
Manager BiH 30 studenog, 2023

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na današnjoj sjednici u Sarajevu, na prijedlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije donijela Odluku kojom se proglašava stanje ugrožene sigurnosti opsrbe električnom energijom za 2024. godinu, usljed ekstremnog porasta cijena i nedovoljne ponude električne energije na tržištu.  

 

Vlada će, u stanju ugrožene sigurnosti opskrbe, propisati način i uvjete za formiranje i kontrolu cijena opskrbe električnom energijom.

Vlada u obrazloženju kaže kako se donošenjem današnje odluke stvara pravni temelj, sukladno sa odredbama Zakona o električnoj energiji FBiH, odnosno u stanju ugrožene sigurnosti opskrbe, za uvođenje posebnih mjere kojima će Vlada Federacije propisati način i uvjete za formiranje i kontrolu cijena opskrbe električnom energijom.

Prema analizi JP Elektroprivreda BiH d.d. - Sarajevo, u skladu sa trenutnim tržišnim uvjetima, prosječna cijena tržišne opskrbe električnom energijom za 2024. godinu bi iznosila 141,53 eura/MWh, tj. prosječno povećanje bi bilo 87%.

Bez primjene ograničavanja cijena opskrbe električnom energijom, preko 96% trenutnih kupaca električne energije na koje su se primjenjivane dosadašnje odluke o ograničavanju cijena, imalo bi povećanje cijene opskrbe električnom energijom preko 60¨%.

Današnja odluka, tvrdi Vlada, ima cilj zaštiti kupce koji se električnom energijom opskrbljuju u okviru usluge tržišne opskrbe od ekstremnog povećanja cijena.

 

Manager.ba

Povezani članci

1

2

Najnovije vijesti
Video
DAMIR UZUNOVIĆ, BUYBOOK
Mi smo išli naopačke
JASMIN BADŽAK, EUROSJAJ
Moj radni dan traje 24 sata, ali uživam u svom poslu!
DIREKTNA SURADNJA
ASA Bolnica i AKH iz Beča donose izvrsnost u zdravstvu