električni automobili

Petrol s partnerima uspostavlja infrastrukturu za punjenje električnih vozila 

 

 

Grupa Petrol, zajedno s tvrtkama Allego, Emobility Solutions i GreenWay, odabrana je za uspostavu infrastrukture za punjenje električnih vozila na koridorima paneuropske prometne mreže TEN-T u okviru projekta Cross-E. Na 238 lokacija bit će postavljeno 911 punionica visokog kapaciteta, pogodnih i za teška električna vozila.  

Hrvatski

Nizozemska priziva povratak "običnih" automobila


Električni automobili postaju ogroman problem u zemlji koja je bila među pionirima na europskom tlu kada su EV u pitanju.
U pitanju je Nizozemska, koja već pati od značajnih problema u svojoj visokonaponskoj i niskonaponskoj mreži sa stalnim nestankom struje.  

Europska unija je odlučno rekla “ne” automobilima koji emitiraju CO2 od 2035. godine, ulažući sve u elektromobilnost. Danas, kada se građani EU suočavaju sa realnim problemima u smislu EV, slika o njima se mijenja.

Hrvatski

Nissan i Honda postaju partneri u razvoju električnih automobila

Honda Motor Co. i Nissan Motor Co. udružuju se u razvoju električnih automobila dok se japanski brendovi bore da održe korak sa svojim kineskim konkurentima u brzom prelasku na čistu energiju.  

Proizvođači automobila surađivat će na temeljnoj tehnologiji za električna vozila temeljena na baterijama, uključujući softver, rekli su u priopćenju u petak, dodajući da su potpisali memorandum o razumijevanju za strateško partnerstvo.

 

Hrvatski

"Socijalni leasing" na električne automobile

Francuska uvodi takozvani “socijalni lizing”, kombinaciju pogodnosti i subvencija pri kupovini električnih automobila. Ideja podrazumijeva pad emisija štetnih plinova, rast proizvodnje i pomoć socijalno manje privilegiranim obiteljima.

 

Zainteresirani se sada mogu registrovati putem interneta, a od siječnja kupiti električne automobile na rate od 100 eura ili manje mjesečno.

Ponuda je namijenjena domaćinstvima čiji je referentni prihod manji od 15.400 eura godišnje, prenosi Fenix magazin.

Hrvatski

Beč dobio dva javna parka za brzo punjenje električnih automobila

 

Pored dosadašnjih stanica za punjenje sve značajniji su i brzi punjači. Nakon izgradnje 1.000 javnih punionica za električne automobile u austrijskoj prijestolnici su s radom počela dva javna parka sa kapacitetom svakog punjenja do 150 kilovata zelene struje. U prosjeku na svakih 400 metara postoji jedna punionica.
Gradske vlasti Beča namjeravaju do 2040. godine u centru grada proširiti infrastrukturu za punjenje e-automobila i izgraditi prva dva parka za brzo punjenje, svaki sa deset punjača.

Hrvatski

Nitko više u Europi ne razvija nove dizelaše i benzince!

Luca de Meo opisao je e-goriva kao neku vrstu nišnog rješenja, ali je priznao i kako predstavljaju priliku

 

Europska politika dosad je bila decidirana (sve do njemačkog protivljenja), a i proizvođači automobila odlučili su maksimalno krenuti u tranziciju na električne pogone ili vodik (neki od njih). Politico javlja da je izvršni direktor Grupe Renault Luca de Meo rekao sljedeće:

Hrvatski

CARL je robot koji samostalno puni električne automobile

Robot se poziva putem aplikacije te dolazi do automobila i puni njegovu bateriju. Za manje sat vremena može napuniti bateriju do 80 posto, a njegov kapacitet je 30 ili 60 kWh.

 

Najbolje vrijeme za punjenje električnih automobila jeste kad radite, spavate, jedete i slično, no to nije baš uvijek moguće.

Mnogi vlasnici električnih automobila nemaju stanice za punjenje kod kuće ili na radnom mjestu, a kineska kompanija Aiways nudi rješenje.

Hrvatski