električni automobili

CARL je robot koji samostalno puni električne automobile

Robot se poziva putem aplikacije te dolazi do automobila i puni njegovu bateriju. Za manje sat vremena može napuniti bateriju do 80 posto, a njegov kapacitet je 30 ili 60 kWh.

 

Najbolje vrijeme za punjenje električnih automobila jeste kad radite, spavate, jedete i slično, no to nije baš uvijek moguće.

Mnogi vlasnici električnih automobila nemaju stanice za punjenje kod kuće ili na radnom mjestu, a kineska kompanija Aiways nudi rješenje.

Hrvatski

Pošiljke će dostavljati novi hibridni automobili i električni bicikli

U sklopu zajedničkog projekta BH Pošte i Fonda za zaštitu okoliša FBiH u u Sarajevu su svečano predstavljena četiri nova hibridna automobila koja će ubuduće uz manje zagađenje zraka služiti za dostavu pošiljki.

Također, u tijeku je i postupak nabavke tri bicikla na električni pogon za poštare BH Pošte.

Hrvatski

U BiH registrovano samo 14 električnih auta

Električna i hibridna vozila, zbog činjenice da su ekološki prihvatljiva, svugdje u svijetu prepoznata su kao vozila budućnosti, a u BiH do sada je registrovano samo 14 vozila na električni pogon i 372 na hibridni pogon, potvrdili su u Agenciji za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA BiH).

U IDDEEA-i kažu da je u BiH registrovano ukupno 386 ekološki prihvatljivih vozila, od čega 14 čisto električnih vozila.

Hrvatski

Električna vozila na sajmu Energa u Sarajevu

”Vozi 100 kilometara za 1 KM” moto je kompanije ”Porsche BH” d.o.o. koja na ovogodišnjem sajmu energije, rudarstva, zaštite okoliša i prateće industrije “Energa” u Sarajevu predstavlja dva električna vozila.

”Up” i ”golf sedam”, potpuno električni, ove godine dostupni su posjetiteljima sajma, a VW e-mobility projekt manager Jasmin Lučkin kazao je da se očekuje da ova vrsta automobila u BiH na popularnosti dobije poslije 2020. godine.

Hrvatski

Porsche kupio udio u Rimac Automobilima

Njemački Porsche kupio je manjinski 10-postotni udio u tvrtki Mate Rimca, koja proizvodi električne automobile - Rimac Automobili.

Porsche je zainteresiran za partnerstvo s Rimcem na razvoju budućih elektro-automobila, piše Cnet. Iako Porsche razvija vlastiti električni automobil, Taycan, proizvođač se nada da će naučiti od Rimac Automobila. Nije još jasno što će točno uključiti partnerstvo, ali i Porsche i Rimac zainteresirani su za dijeljenje tehnologije.

Rimac: Ovo je važan korak za naš strateški plan

Hrvatski

U Banjoj Luci pušten u rad terminal za punjenje električnih automobila

Gradonačelnik Banja Luke Igor Radojičić pustio je u rad terminal za punjenje električnih vozila na lokaciji parkinga za prigradske autobuse na Malti.

Drugi terminal nalazi se na Paskolinoj ciglani.

Radojičić je rekao da su ovo prvi punjači za električna vozila koji su instalirani na javnim površinama u BiH i da je ova aktivnost urađena u partnerstvu sa kompanijom “Malbašić”.

Hrvatski

U Rusiji će biti predstavljen automobil kojim se upravlja pomoću misli

U prosincu ove godine državni univerzitet Lobačevski planira predstaviti kompletnu maketu prvog automobila u Rusiji sa neurokompjuterskim interfejsom, koji omogućava upravljanje vozilom pomoću misli.

Električni automobil je namijenjen prije svega za ljude sa invaliditetom. Cijena vozila u serijskoj proizvodnji procjenjuje se na 550-990 tisuća rubalja (8.000 do 14.000 eura).

Hrvatski

Do 2020. godine 1.000 novih stanica za automobile na električni pogon

Do 2020. godine u Beču će biti postavljeno 1.000 novih stanica za automobile na električni pogon, a projekt je djelomično financiran i učešćem građana.

Rast Beča potiče iznalaženje ekološki prihvatljivih načina prijevoza te se stoga proširuje i javna mreža stanica za punjenje električnih automobila.

Hrvatski