aplikacija

Bosanac koji je napravio hit aplikaciju u Americi

Arslan Hajdarević ima 21 godinu. Živi i radi u Sarajevu i predstavnik je novog vala mladih Bosanaca i Hercegovaca koji bi našu zemlju svojom inteligencijom i kreativnošću mogli gurnuti naprijed.

Mladi u našoj zemlji nailaze na bezbroj problema, sputavaju ih društvo, sistem, birokracija, ali u digitalnom svijetu koji je u nezadrživoj ekspanziji, na sreću, nema granica. Arslan je to shvatio još u srednjoj školi zaplovivši u svijet kodova, aplikacija, programiranja...

Hrvatski

Predstavljena aplikacija za usporedbu cijena električne energije

Danas je u Mostaru predstavljena Aplikacija za poređenje cijena električne energije, uporedistruju.ba, koju su zajedno izradili USAID projekt Investiranje u sektor energije, Nacionalna asocijacija regulatornih komisija SAD (NARUC), Državna regulatorna komisija za električnu energiju (DERK), Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine (FERK) i Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske (RERS).

Hrvatski

Andy Puddicombe ‘pročitao’ svijest ljudi pa napravio višemilijunski biznis

Nakon što je u mladosti doživio tragediju, a potom proveo desetljeće kao budistički monah, Andy Puddicombe je odlučio podijeliti sa svijetom ono što je naučio.
Da bi ostvario svoj cilj, kreirao je aplikaciju Headspace, koja već ima 31 milijun korisnika u 190 zemalja, a investitori su u nju uložili više od 75 milijuna dolara.

Aplikacija omogućava ljudima da slušaju vođene sesije meditacije dok su u pokretu.

Hrvatski

NIKE razvija zanimljivu aplikaciju pomoću koje možete probati tenisice

Rad sa ljudima je težak, najbolje to znaju prodavci.

Možda imaju loš dan, nervozni su, imaju puno toga na pameti i prema vama će biti drski. 

S druge strane, kupcima se možda baš i ne razgovara sa osobljem, možda ne žele osjetiti pritisak da nešto moraju kupiti samo zato što su angažirali radnika da im pomogne.

Zato kompanija Nike radi na tome da vam olakša kupovinu tenisica i učini je jednostavnijom po pitanju međuljudskih odnosa, prenosi Novac.

Hrvatski

TRADICIJA OD 1946.: Novi dispečerski centar i mobilna aplikacija

Sarajevo taxi otvorio je novi dispečerski centar, koji je, prema riječima predsjednika Udruženja sarajevskih taksista Envera Suljagića, najmoderniji u regiji. 

Putem aplikacije ”Moj taxi” u dispečerskom centru mogu se pratiti sva vozila Sarajevo taxija, što prije svega doprinosi sigurnosti i efikasnosti taksi prijevoza u gradu.

 

 

Hrvatski

Vodič do najbolje hrane

Sarajevo Food Dictionary i Mistral predstavili su aplikaciju pod nazivom Sarajevo Food Dictionary – online vodič kroz gastro ponudu grada Sarajeva, koja će korisnicima biti dostupna besplatno na četiri jezika, a omogućeno je i offline korištenje aplikacije.

Hrvatski

Uber predstavio novu aplikaciju za vozače koja im omogućava bolju zaradu

Uber je predstavio novu aplikaciju za svoje vozače koja je namijenjena za praćenje zarade u realnom vremenu. Riječ je o najnovijem pokušaju popularne prevozničke usluge da se poprave često napeti odnosi s vozačima.

Ova odluka je dio Uberovog programa "180 dana promjena" koji je pokrenut u junu prošle godine s ciljem uvažavanja prijedloga vozača, kao što je davanje napojnica i plaćanje naknade za vrijeme provedeno u čekanju putnika.

Hrvatski

Uskoro aplikacija koja prepoznaje ima li bakterija u hrani

Naučnici na Univerzitetu Massachusetts (UMass) u SAD razvili su određenu aplikaciju za pametne telefone koja upozorava korisnika na prisutnost bakterija u hrani, i to korištenjem dodatka, mikroskopa, za svega 30 dolara.

Za pomisliti je da je zaista malo metoda kojima se može efikasno spriječiti trovanje hranom, jer ipak testiranje na neke štetne, a česte, bakterije (poput Escherichije coli i salmonele), zahtijevaju specijalnu opremu i potrebno je i do dva dana da se rezultati pokažu, pišu mediji.

Hrvatski

Kreiran prvi channel manager u Bosni i Hercegovini

Da u Bosni i Hercegovini pokrenu biznis i ne odlaze vani odlučili su bh. stručnjaci okupljeni oko Adnana Behrema, IT inženjera koji je do sada radio veliki broj zanimljivih projekata, a sada je otišao i korak dalje. On je, naime, zajedno s timom stručnjaka iz BiH i regije kreirao prvi channel manager u Bosni i Hercegovini pod nazivom REZIMA.

Hrvatski