žene

Pogledajte zaposlenost žena i visine plaća u FBiH po kantonima za 2018. godinu

Kada je riječ o plaćama, najveća registrirana bruto plaća je u Kantonu Sarajevo 1.702 KM.

 

Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, ukupan broj zaposlenih u Federaciji BiH za 2018. godinu je 519.800, dok je broj nezaposlenih na dan 31.12.2018. godine bio 329.907.

Od tog broja, 215.317 su zaposlene žene, dok je broj nezaposlenih žena 188.503

Analizirajući broj ne/zaposlenih žena u FBiH (po kantonima), najviše zaposlenih žena je u Kantonu Sarajevo 66.978.

Hrvatski

Mega drvo postoji već 23 godine i zapošljava 300 radnika

Bijeljinsko drvoprerađivačko poduzeće Mega drvo, koje zapošljava 300 radnika, postoji već 23 godine i bilježilo je dinamičan razvoj.

Od primarne prerade drveta u pilani, stasalo je u zavidan drvoprerađivački industrijski kapacitet koji se počeo baviti i finalnom proizvodnjom namještaja, piše Dnevni avaz.

Sonja Gavrić, komercijalni direktor kaže da zaposleni nastoje proširiti poslovanje te da su već sada u poziciji da prate i neke europske trendove u proizvodnji namještaja.

Hrvatski

StartUp Akademija u Gračanici i Žepču omogućila realizaciju poslovnih ideja

StartUp akademija s fokusom na sticanje modernih poduzetničkih vještina kroz praktični rad uspostavljena je u Gračanici i Žepču zahvaljujući podršci EU i Vlade Njemačke kroz EU ProLocal.

Nedavno uspostavljena StartUp Akademija u Gračanici i Žepču omogućila je polaznicima sticanje korisnih znanja i vještina za uspjeh njihovih poslovnih ideja.

Hrvatski

Melisa Ahmedbegović Pjano proglašena Ženom godine 2018.

U svečanoj atmosferi uz prisustvo brojnih uglednih zvanica, 13. prosinca je u Swissotelu u Sarajevu održan Ladies In Awards – Izbor žene godine 2018.

Tako je, prema glasovima čitatelja portala i magazina Ladies In, koji su glasali preko posebne aplikacije objavljene na web portalu www. ladiesin.ba, ovu prestižnu titulu dobila Melisa Ahmetbegović-Pjano, medicinska direktorica klinike Svjetlost.

Hrvatski

Anima Knitts i Wooling vuneni proizvodi osvajaju tržište

Prekrasne priče za djecu o kapici Loonici, medvjedici Lu, ZsaZsa sovici, Coco žirafi, ovčici Meg i psu tornjaku Mr. T-ju. Sve su to bajkoviti likovi Lejle Mandžuka Smajić i njene male tvornice unikatnih kreatura Anima Knitts iz Travnika koja proizvodi ručno kreirane proizvode od čiste vune domaće ovce pramenke.

Iz ove male tvornice stiže i novost za odrasle Wooling - spužvica za piling lica koje će obradovati sve dame kojima su zdravlje i njega na prvom mjestu. 

Hrvatski

Svjetski dan ženskog poduzetništva

Svjetski dan ženskog poduzetništva obilježava se 19. studenog.

Globalizacija, ubrzani razvoj tehnologije i promjene stavova društva vezanih za rodno izjednačavanje imaju direktni utjecaj poslovne kreativnosti i poduzetničkog potencijala žena u pokretanju samostalnih poslovnih poduhvata i preuzimanja upravljančkih pozicija.

Hrvatski

Magazin Ladies In i Mercedes-Benz okupili utjecajne dame

U prelijepom ambijentu hotela Hills u Sarajevu održan je drugi po redu ''She's Mercedes Fashion Dinner'', pod pokroviteljstvom Ladies In Magazina, a u organizaciji agencije Altermedia.

Ovoj glamuroznoj večeri odazvale su se pripadnice bh. modne, biznis, kulturne i društvene elite, a koje su i ciljna skupina Mercedes-Benz automobila.

Hrvatski

Žene menadžerice ostvarile prihode od preko 2,4 milijarde KM

Najveća bonitetna kompanija u BiH - LRC d.o.o. u suradnji sa Poslovnim novinama, već četvrtu godinu zaredom realizira projekt ''POUZDANOST'', s ciljem da se na domaćem tržištu identificiraju firme koje bilježe natprosječne poslovne rezultate, a od 32.292 bh. kompanije, njih 14 posto (4.511), ispunilo je kriterijume bonitetno pouzdanih.

Hrvatski

Kupujemo jedna od druge i šaljemo si goste, to je ključ

Na trodnevnom studijskom putovanju po Istri 65 poduzetnica iz sedam kontinentalnih županija naučile su kako unaprijediti svoje poslovanje, umrežiti se i zajedno osvajati tržišta na primjerima poslovnih uspjeha istarskih poduzetnica.

Putovanje je dio projekta Ženska perspektiva čiji je cilj očuvanje obiteljskih poslovanja, poljoprivredne proizvodnje i kulturne baštine podržala je i Coca-cola, a osim što su učile poduzetnice su imale priliku predstaviti svoje proizvode kolegicama na prodajnom sajmu u Stanciji Buršić.

Hrvatski