MODERNE PODUZETNIČKE VJEŠTINE
StartUp Akademija u Gračanici i Žepču omogućila realizaciju poslovnih ideja
Manager.ba/Akta.ba BiH 08 siječnja, 2019

StartUp akademija s fokusom na sticanje modernih poduzetničkih vještina kroz praktični rad uspostavljena je u Gračanici i Žepču zahvaljujući podršci EU i Vlade Njemačke kroz EU ProLocal.

Nedavno uspostavljena StartUp Akademija u Gračanici i Žepču omogućila je polaznicima sticanje korisnih znanja i vještina za uspjeh njihovih poslovnih ideja.

Posebno je značajno spomenuti da je Akademiju pohađalo 12 žena i 15 osoba mlađih od 40 godina, koje se smatraju osjetljivim kategorijama kada je riječ o nezaposlenosti.

"U radu sa stručnjacima iz oblasti financija, marketinga i poslovne ekonomije, polaznici su u okviru sedam edukativnih modula i sa fondom od 80 sati prošli kroz najvažnije korake u razvoju biznis modela”, objašnjava direktorica Razvojne agencije Žepče Branka Janko.

Inače, ova Razvojna agencija je uspostavila Akademiju u okviru projekta „Povećanje razvojnih potencijala kroz uvođenje instrumenata koji potiču poduzetništvo, međuopćinsku suradnju i nova ulaganja” u suradnji sa Općinom Gračanica.

Projekt je implementiran zahvaljujući financijskoj podršci Europske unije i Vlade Njemačke pruženoj kroz EU ProLocal kojeg provodi GIZ.

"Radi se o edukativno-mentorskom programu koji ima za cilj da osobama s dobrim poslovnim idejama pruži podršku u početnoj fazi razvoja i u okviru koje se budući poduzetnici uče „zanatu poduzetnika", rekla je Janko.

 

Značajna inicijativa za mlade ljude

 

Polaznici Akademije su stekli znanja o biznis modelima, kreiranju vrijednost koju kupci žele, osnovama marketinga i brendinga i usavršili prezentacijske i pregovaračke vještine, te tako stvorili temelj za uspjeh svog poduzetničkog poduhvata.

Od ukupno 18 polaznika i 12 razvijenih poslovnih ideja, četiri su proglašene najboljim.

"Dobili smo praktične savjete, praktične primjere kroz koje smo naučili kako prezentirati svoju ideju i privući investitore, poslovne partnere, pa i kupce”, mišljenje je Dijane Jelić iz Žepča, koja je idejni tvorac jedne od pobjedničkih poslovnih ideja.

Njena aplikacija će roditelje širom BiH i svijeta alarmom upozoravati kad je i u kojoj količini vrijeme za doziranje lijeka bolesnom mališanu, i omogućiti praćenje informacija o temperaturi i ostalim informacijama relevantnim za proces liječenja.

Aplikacija je trenutno u fazi razvoja i bit će dostupna i na engleskom jeziku.

Da su inicijative poput StartUp akademije vrlo korisne u svim sredinama, a posebno u manjim općinama, istakla je Dijana.

"Uzmem li svoju ideju kao primjer, shvaćam da ja nikada ne bih sama znala od čega krenuti u daljem razvoju biznisa. A sada imam dovoljno poslovnog znanja, da mogu ponosno reći da sam iz Žepča, ali da imam ideju koja je oduševila i Sarajevo i Zagreb", kaže Dijana.

Kenan Mehić i Kerim Grbić iz Gračanice žele u svojoj regiji, a potom i u BiH, predstaviti akvaponski sistem uzgoja organskog voća i povrća u vode bez korištenja zemlje, uz istovremeni uzgoj riba koje proizvode prirodno đubrivo za biljke.

Ovaj novi trend u proizvodnji u odnosu na tradicionalni način uzgoja osigurava zdravo i svježe voće i povrće tokom cijele godine i veće prinose.

"Startup akademije su jedinstvena prilika mladim ljudima za usavršavanje, koje ne dozvoljavaju da stojite u jednoj točki, već da konstantno napredujete", smatraju Kenan i Kerim.

"StartUp akademija će i nakon ovog projekta nastaviti s radom kao stalni instrument putem kojeg ćemo djelovati na razvoj i podršku poduzetništvu generalno, a posebno kod mladih i žena u Žepču i Gračanici, ali i širiti primjere dobre prakse za start-up biznise na susjedne općine koje budu iskazale svoj interes za ovom vrstom programa", zaključuje Janko. 

Ovo je samo jedan od rezultata podrške Europske unije i njemačke vlade ekonomskom razvoju u BiH kroz projekt EU ProLocal koji implementira GIZ.

Povezani članci

1