biznis

Što vam je potrebno kako bi pokrenuli biznis u najatraktivnijim zemljama

Mogućnosti i poteškoće s kojima se suočavaju poduzetnici brzo se mijenjaju. Bez obzira želimo li pokrenuti novu tvrtku ili se pridružiti etabliranoj kompaniji, moramo imati na umu stvari poput lakoće poslovanja, tržišnog potencijala, porezne strukture, ekosustava, kvalitete radne snage...

 

Undefined

Kako pokrenuti biznis iz strasti

 

Internet je poprilično izmijenio poslovni svijet, i ljudima je danas lakše nego ikad pokrenuti vlastiti biznis.


Sigurno ste čuli Konfucijevu misao: "Radi ono što voliš i niti jednoga dana više nećeš raditi." Možda zvuči malo pretjerano, ali vrlo je važno raditi ono što voliš. A što kad bi ste mogli zaraditi radeći nešto što je vaša istinska strast?

Internet je poprilično izmijenio poslovni svijet, i ljudima je danas lakše nego ikad pokrenuti vlastiti biznis.

Hrvatski

Ključni faktori za razvoj biznisa

Iako je svaka priča jedinstvena, postoje neki univerzalni zakoni koji mogu pomoći svakome da svoj manji biznis razvije u pravom smjeru. Koji je ključ uspjeha? Kad pokrenete biznis, pazite na ovih šest stvari.

 

Za uspjeh je potrebna hrabrost

Da biste pokrenuli biznis potrebna je doza odvažnosti. Najčešće je upravo početak najteži dio puta. Zapamtite: hrabrost je u suštini 50% strah. Biti hrabar znači imati cilj u koji vjerujete. Što dublje vjerujete u taj cilj, to ćete lakše savladati strah.

Undefined

Čitanjem do uspjeha! Knjige poznatih poslovnih liderki pomoći će vam u razvoju vaše karijere.

Živimo u vremenima kada žena ne mora da bira između karijere i ličnog života, već su karijere te koje se jedndostavno “imaju”. Žene svakodnevno ruše stereotipe osvajajući nova područja u koje ih patrijarhat prethodno nije puštao.

 

Undefined

Šta odlikuje mikromenadžera i kako ga prepoznati?

Mikromenadžment je pojava koja u organizacionom ponašanju izrazito privlači pažnju, međutim u posljednje vrijeme sve više dobija pažnju javnosti i plasira se kao tema o kojoj je potrebno i vrijedi raspravljati.

 

Ovaj pojam odlikuje negativna konotacija u menadžmentu, jer definiše pristup menadžera koji neproduktivno utječe na radni učinak, radnu okolinu te kao takav, postavlja izazovnu situaciju zaposlenima kako da savladaju takvo radno okruženje.

Undefined

Kako ponedjeljkom biti sretniji i produktivniji na poslu?

Nije neuobičajeno da ljudi imaju loš osjećaj zbog ponedjeljka. Dobro raspoloženje od vikenda prestaje jer je došla nova radna sedmica i ponedjeljak. Vikendi su zabavni i ispunjeni aktivnostima u kojima uživamo. Ponedjeljak, međutim, predstavlja povratak na posao i podrazumijeva da radimo stvari koje možda ne želimo. 

 

Studija pokazuje da su prinosi na berzi niži, a stope samoubistava veće na ovaj dan u sedmici. Nije ni čudo što naša osjećanja mogu da potvrde te podatke ⁠- da je ponedjeljak najmanje sretan dan u sedmici.

Undefined

Prihvatili ste ponudu za novi posao? Ovih 8 koraka će vam olakšati prvi radni dan na poslu.

Prihvatili ste ponudu za novi posao? Svaka čast! Prvo što biste trebali učiniti jest proslaviti s oporodicom i prijateljima, a nakon toga razmisliti kako si olakšati prvi radni dan na poslu.

 

Budući da ćete se naći na potpuno nepoznatom području, ako prvi put do sada prelazite na novi posao vjerojatno ne znate tačan protokol kako dati otkaz i napustiti sadašnji posao. I postoji li nešto što biste trebali učiniti da se pripremite za novu radnu okolinu.

Undefined

Savjeti osnivača startup-a za pokretanje uspješnog biznisa

Iako je mnogim građanima privlačna zamisao da pokrenu sopstveni biznis i tako dobro zarade, put od te ideje do realizacije nije lak. Ipak, postoje oni kojima je to uspjelo, čak i u domaćim uslovima. Konkretne savjete pružio je Luka Trikić – jedan od osnivača startapa, koji je privukao milionske investicije.
 

Undefined

Zlatna pravila: Kako uspjeti u biznisu!

Biznis je težak. Ako ga ne razumijete onda je još teži. Ako jurite samo kratkoročnu novčanu korist onda vjerojatno nećete uspjeti.

 

Mnogi vješti prodavači tvrde da je najvažniji dio biznisa vještina prodaje, i hvale se da im dobar proizvod nije ključan jer su toliko sposobni da mogu prodati bilo što bilo kome. No, ovakav način razmišljanja obično donosi samo kratkoročnu korist.

Ovo su neka od pravila kako da kreirate trajno održiv poslovni model, a ujedno živite ispunjen život i budete od koristi zajednici:

Undefined