DIZAJN I ARHITEKTURA
NEUROARHITEKTURA Pet načina da vam u kući vlada sreća
Manager.ba/dominfo.ba Lifestyle 22 ožujka, 2019
Izvor fotografije:
dominfo.ba

Unutrašnje uređenje i atmosfera doma snažno utječu na naše svakodnevno raspoloženje i život. Iako se korišćenje neuroarhitekture prilikom uređenja objekta odnosi uglavnom najavne ustanove, to ne znači da takve savjete ne možemo primjeniti i u svom domu kako bismo se osjećali mirno, sretno i opušteno.

 

Donosimo Vam pet načina kako da korištenjem savjeta neuroarhitekture svoj dom pretvorite u oazu sreće  i mira.

Svjetlost – Dok bi prostorije poput kuhinje i dnevnog boravka trebale obilovati dnevnim svjetlom, za spavaću sobu je važniji mrak jer čak i mala količina svjetla (npr. koje odašilju elektronički uređaji) može omesti lučenje melatonina.

Bez tog hormona pospanost ne nastupa u vrijeme prikladno za spavanje, zbog čega ostajemo budni duže i propuštamo vrijedan dio sna.

Stoga, dobro zamračite prostoriju u kojoj spavate, a televizor i ostale električne uređaje premjestite u drugu prostoriju.

 

 

Oblici – Istraživanje s Harvarda pokazalo je da u prostorijama s namještajem ravnih i strogih linija te oštrim ukrasnim predmetima osjećamo opasnost i negativnost.

Nasuprot tome, namještaj ili ukrasi zaobljenih linija stvaraju osjećaj ugode i zadovoljstva.

Studija s Californijskog sveučilišta čak je pokazala da zaobljeni namještaj i dekoracije jače stimuliraju moždanu aktivnost od pravougaonih.

To ne znači da trebamo urediti stan prema katalogu iz 70-ih godina, dovoljno je da nekoliko detalja bude zaobljenih linija, primjerice, da na pravokutni stolić stavite okruglu vazu ili okruglim jastucima ublažite ravne bridove kauča.

 

Urednost – Zbog neprestanog i kompleksnog procesa odlučivanja naš se mozak može iscrpiti i zbog umora početi odabirati jednostavnije opcije, primjerice, naručivanje jela iz restorana umjesto kuhanja.

Kako bismo mu olakšali, dovoljno je smanjiti broj svakodnevnih sitnih odluka.

Pobrinite se da Vam odjeća bude urednije složena u ormaru da biste lakše odlučili što obući i redovno pospremajte kako  ne biste svaki dan zamarali raščišćavanjem nereda i traženjem stvari.

 

 

Zazelenite dom – Svježe cvijeće, pa čak i slike prirode, smanjuju stres i poboljšavaju koncentraciju.

Ako vam cvijeće „ne ide od ruke“, a svejedno biste voljeli zazeleniti dom, mirni i zeleni ljiljan, aloja i sabljica (svekrvin jezik) lako se održavaju, a prema NASA-inom istraživanju, te su biljke i odlični čistači zraka.

 

 

Promjene – Kako biste sebi ili svom djetetu poboljšali moć učenja, povećali plastičnost neuronskih veza i poboljšali raspoloženje, svake godine u domu napravite veću promjenu – popravite ono što je dotrajalo ili ne funkcionira, promijenite raspored namještaja…

Kada razbijemo rutinu, mozak izlažemo novim podražajima koji zahtijevaju istraživanje i poboljšavamo njegov rad.

O Autoru
Manager.ba/dominfo.ba
Video
VIDEO
Hrvatska pjevačica otkriva tajnu rasta La Piela za 500 posto u godinu dana
VIDEO
Mate Rimac: Poznat mi je osjećaj kad puno radiš, a ne znaš hoće li firma preživjeti do idućeg tjedna
VIDEO
Život je igra! Kako pobijediti? | Velimir Srića | TEDxUniversityofZagreb