ARHITEKTURA I DIZAJN
Ideja sarajevskog arhitektonskog studija našla se u finalu Liverpool Architecture Festivala - Zemljana gradska kuća
manager.ba/ba.ekapija.ba Lifestyle 10 prosinca, 2021
Izvor fotografije:
ba.ekapija.com

Sarajevski studio Projekt V Arhitektura nedavno je bio finalist na međunarodnom natječaju "Liverpool Townhouse" s projektom "Earth Townhouse" - Zemljana gradska kuća.

 

"Earth Townhouse" je na natječaj koji je organizirao LCRCA (Liverpool City Region Combined Authority) u sklopu Liverpool Architecture Festivala, ušao u uži izbor kao finalista od više od pedeset prijava iz Velike Britanije i inozemstva.

Napravljena od prefabriciranih građevinskih elemenata od nabijene zemlje, ovo je kuća koja se može 100% reciklirati. Pristup po principu "cradle-to-cradle" bi mogao iznova osmisliti stambenu gradnju, i to kroz osmišljavanje ekološko održivih, CO2 negativnih, stambenih zgrada za borbu protiv klimatske krize. Prirodni i prozračni materijali poboljšavaju kvaliteta zraka u zatvorenom prostoru i blagostanje za post-covid budućnost, pojašnjavaju iz Projekt V Arhitekture.

- Zemljana gradska kuća unapređuje tehnologiju nabijene zemlje kako bi revolucionirala gradnju od gline izvan britanske neokolonijalne opsesije s neodrživom pečenom ciglom. Stimuliranje nove cirkularne ekonomije, koja aktivno planira nove fabrike i ponovno korištenje starih i novih kamenoloma za stanovanje i druge javne namjene zemljišta. Kontekstualni pristup inspiriran ponovnom upotrebom napuštenih kamenoloma u Liverpoolu i okolini - kažu iz tog studija.

Kuća Earth Townhouse izrađena je od gotovih građevinskih komponenti od nabijene zemlje, uključujući nosive zidove i fasade. Kuća koja se može 100% reciklirati i koja se može ponovno upotrijebiti na drugim mjestima ili vratiti u zemlju bez ikakvog toksičnog otpada nakon svog životnog vijeka.

Unaprijed proizvedene građevinske komponente od nabijene zemlje nadopunjene su masivnim drvenim i betonskim prstenastim gredama i nadvojima, kao i oblogama od opeke i glinenih pločica, podnožja i poklopca. Horizontalne fuge od trass vapna umetnute su unutar vanjske strane zidova od nabijene zemlje kako bi se smanjio utjecaj kišne erozije. Prozračna obojena glinena žbuka na unutarnjim zidovima, koja uključuje podno i zidno površinsko grijanje poboljšava kvaliteta zraka u zatvorenom prostoru. Debeli zidovi od nabijene zemlje pružaju veliku toplinsku masu. Ostale održive komponente uključuju zeleni krov, PV panele i prikupljanje vode.

- Miješanje tipologija Terrace House i Courtyard House pruža velikodušan prostor za udoban i prilagodljiv život nakon pandemije kovida, s dizajnom koji se može prilagoditi različitim tipovima veličina. Privatni vrt je preoblikovan s kućom kroz niz dvorišta, pružajući promjenjive poglede, prostore za uzgoj hrane i prirodnu ventilaciju, za budućnost nakon kovida. Ulica je obnovljena za korištenje kao vanjski zajednički vrt gdje se susjedi mogu okupljati. Prirodno rješenje, jer bicikli zamjenjuju automobile. To također može uključivati radionice za zajednicu - stoji u opisu.

"Uslužno" i komunikacijsko krilo isklesano je iz plana, pozivajući se na tipologiju viktorijanske "terrace house", stvarajući prostore koji također pružaju trenutke užitka i bijega tokom i nakon pandemije. Kućna knjižnica (radna soba) se u budućnosti može preurediti u prizemnu spavaću sobu.

- Velikodušni dnevni boravak "piano nobile" i dobro prozračeni zajednički prostori za blagovanje i zabavu odvojeni su od privatnih prostora u stražnjem dijelu kuće - pojašnjavaju iz Projekt V Arhitekture.

O Autoru
manager.ba/ba.ekapija.ba