ZANIMLJIVOSTI
U Kaliforniji su ljudima davali po 500 dolara mjesečno bez ikakvih uvjeta, evo što su zaključili!
manager.ba/biznisinfo.ba Svijet 03 svibnja, 2021
Izvor fotografije:
biznisinfo.ba

Istraživanje o univerzalnom dohotku provedeno u Stoktonu u Kaliforniji u okviru kojeg su stanovnici grada mjesečno dobivali 500 dolara bez ikakvih uvjeta, pokazalo je ohrabrujuće rezultate za pristalice ove ideje.

 

Naime, studija je otkrila da je više vjerovatno da će ljudi koji primaju univerzalni dohodak naći posao sa punim radnim vremenom, biti sretni i ostati zdravi, od ostalih.

Pristalice programa univerzalnog dohotka kažu da bi nalazi ove studije trebalo da odagnaju uobičajene kritike ideje da će novac bez uvjeta demotivirati ljude da rade ili da će taj novac trošiti na poroke, poput alkohola i droge.

Prema analizi podataka nezavisnih istraživača, primatelji mjesečnih uplata imali su dvostruko veće šanse da dobiju posao sa punim radnim vremenom od ostalih. Većina datog novca potrošena je na hranu ili druge neophodne stvari. Duhan ili alkohol činili su manje od 1 posto praćenih kupovina.

Michael Tabs, bivši gradonačelnik Stoktona koji je započeo program 2017. godine, rekao je da istraživanje pruža jasnu podršku za redovna mjesečna primanja ljudima kojima su potrebna, piše portal Bizlife.rs.

Počev od veljače/februara 2019. godine, 125 građana ovog grada, koji žive u susjedstvima sa prosječnim godišnjim prihodom ispod 46.034 dolara, je u okviru studije tijekom dvije godine dobivalo redovne mjesečne isplate.

Sudionici su mogli novac da troše po vlastitom nahođenju, bez radnih zahtjeva ili drugih ograničenja. Studiju je financirao Economic Security Project, filantropska grupa koju djelimično vodi suosnivač Facebooka Chris Hews.

Objavljeni rezultati prikupljeni su prije nego što je pandemija koronavirusa zaustavila američku ekonomiju. Očekuje se da će drugi dio studije biti objavljen sljedeće godine, a ti rezultati će dati uvid u to kako novac može da promijeni ponašanje osobe u krizi kao što je pandemija.

Autori studije rekli su da su primaoci univerzalnog osnovnog dohotka mogli bolje da postave ciljeve i da traže stabilnije zaposlenje. Također su bili manje anksiozni i depresivni, kao i da su rjeđe osjećali umor ili fizičku bol koji su povezani sa lošim emocionalnim zdravljem.

Thomas Vargas, jedan od sudionika istraživanja, rekao je da se njegovo ukupno zdravlje poboljšalo i da je mogao više vremena da provodi sa djecom i suprugom. Vargas, nekada honorarni nadzornik u skladištu, također je pronašao posao sa punim radnim vremenom kada je počeo da prima redovne isplate.

– Bila je to velika promjena u mom životu. Bio sam veoma depresivan. Bio sam na dnu. Ovo me je vratilo, pružilo mi šansu, priliku – rekao je Vargas.

Pozitivno iskustvo sa univerzalnim dohotkom iz Stoktona već je natjeralo lidere u drugim gradovima u Americi da razmisle o primjeni sličnog projekta.

Desetine gradonačelnika pridružilo se inicijativi koja se zalaže za zagarantirani prihod, dok je nekoliko gradova već pokrenulo slične pilot projekte.

Povezani članci

1

2

Tagovi:
Video
Matea Franjić, Kristal d.o.o.
Kristalno jasno o nasljednicima obiteljskih firmi
IGOR JURČIĆ
Umjetna inteligencija i 5G tehnologija mogu nam donijeti puno dobrog
JANKO ILIĆ, NESTLE BIH
Od skladištara do direktora Nestle BiH
Savjeti