TVORNICA ELEKTRIČNIH AUTOMOBILA
Rio Tinto se u Srbiju vraća s Mercedesom?
Manager Regija 24 veljače, 2023

Vlada Srbije, Mercedes, Rio Tinto i EBRD pregovaraju o realizaciji projekta izgradnje Mercedesove tvornice električnih automobila u Srbiji.

 

Vlada Srbije, njemački Mercedes, australijsko-britanska kompanija Rio Tinto i Europska banka za obnovu i razvitak (EBRD) pregovaraju o realizaciji projekta Mercedesove tvornice električnih automobila u Srbiji, koja bi trebalo koristiti baterije od litija koji će iskopavati Rio Tinto, objavio je danas Demostat pozivajući se na izvore u diplomatskim krugovima.

Navodno se pregovori o projektu vrijednom 2,5 milijarde eura bliže dogovoru, a vrijednost potencijalne investicije ovisi od toga hoće lim se litij eksploatirati u Srbiji.

 

Rio Tinto nastavio kupovati zemljište u Srbiji

Iako je službeno projekt Jadar ugašen početkom 2022. godine, Rio Tinto je od lipnja u okolini Loznice kupio 5,78 hektara zemljišta vrijedno bar 1,2 milijuna eura, objavila je Balkanska istraživačka mreža (BIRN).

BIRN je došao i do dokumenta sa sastanka te kompanije s Izaslanstvom Europske unije, u kom se, između ostalog, navodi kako Rio Tinto blagonaklono gleda na lokalni, a strahuje od potencijalnog nacionalnog referenduma o projektu „Jadar“ koji je trebao biti proveden u okolini Loznice.

To praktično znači i kako će Rio Tinto iskopavati litij u Srbiji, iako je Vlada Srbije službeno obustavila projekat Jadar početkom prošle godine zbog prosvijeda ekoloških aktivista piše Demostat i dodaje kako je navodno uvijet Vlade Srbije za iskopavanje litija izgradnja tvornice baterija i tvornice električnih automobila.

Rio Tinto ne krije želju "oživiti" projekat. Izvršni direktor Rio Tinto Ltd Jakob Stausholm u prosincu je na brifingu za investitore u Sidneju izjavio kako projekt Jadar predstavlja "nevjerojatnu vrednost".


Manager.ba
 

Povezani članci

1

2

Najnovije vijesti
Video
"IMAM IDEJU" - MARIJA ĆEŠKIĆ
Coralov "Marshal plan" i branding Hercegovine mogu biti rješenje
IVICA JAKIĆ
Od fotografa glazbenih zvijezda do vizionara goriva budućnosti
JELENA ČAČULOVIĆ, WELTPLAST
Tvrtku tretiramo kao dijete u obitelji