HIDROINŽENJERSTVO I AGRONOMIJA
Genijalne Inke: Sustav navodnjavanja i odvodnje koji štedi vodu radi i danas
Manager Svijet 25 veljače, 2024
Izvor fotografije:
Shutterstock

Drevni poljoprivredni laboratorij nalazi se na visinama višim od tri i pol tisuće metara nadmorske visine. Još uvijek nije odgonetnuto čemu je sve točno služio, ali sustav navodnjavanja i odvodnje - i danas besprijekorno radi. 

 

Tipón je danas arheološki kompleks u blizini Cusca u Peruu. Sastoji od različitih ograđenih prostora, andskih poljoprivrednih terasa, platformi i sustava navodnjavanja i pokazuje naprednost Inka u inženjerstvu, arhitekturi i duhovnosti. Nosi titulu Nacionalnog arheološkog parka od 1984. godine, ali je i dalje jedno od najmanje posjećenih i najviše podcijenjenih mjesta u cijeloj Svetoj dolini.

Iako skoro svi ostaci iz kojih saznajemo o civilizaciji Inka sadrže i neku vrstu kanala za navodnjavanje, znamo kako taj princip ovom drevnom narodu nije bio stran, Tipón je jedno od rijetkih mjesta gdje sustav navodnjavanja još uvijek besprijekorno radi i pravo je remek-djelo drevnog hidrotehničkog inženjerstva.

 

foto: Shutterstock


Poljoprivredni laboratorij usred Anda

Tipón se nalazi na padinama koje se uspinju od 3500 do 4000 metara nadmorske visine, u području u kojem se jasno razlikuju sušno i kišno doba godine. Sagrađen je oko izvora. 

Kao i za mnoge druge ruševne ostatke u Peruu, o njegovoj se funkciji tek nagađa, a povijesnih zapisa gotovo i nema. Po pojedinm elementima na nalazištu, izgleda kako je kao administrativno središte imao i vjersku i poljoprivrednu funkciju.

 

Foto: Shutterstock

 

Pretpostavke o njegovoj namjeni krežu se od toga kako je sagrađen za plemstvo Inka,do toga kako je Tipón bio neka vrsta poljoprivrednog laboratorija. Naime, svaka od terasa kojima je Tipón urezan u padinu odlikuje se drukčijom mikroklimom, a drevnoj poljoprivrednoj kulturi sigurno je bilo u interesu ispitati što gdje i u kakvim uvjetima uspijeva.

Vrlo je vjerojatno kako je Tipón imao i duhovnu i ceremonijalnu funkciju – posvećivanja vode prije nego što bi ona oplodila majku zemlju ili Pachamamu.


Genijalni sustav štedi vodu i radi stoljećima

Tipon se sastoji od trinaest platformi ili terasa u obliku potkove ili slova "U" koje se protežu u smjeru sjeveroistok-jugozapad. Svaka terasa ima vlastiti sustav kanala, akvadukta za navodnjavanje, nasipa i potpornih zidova.

Tipón je položen tako da izvor, koji se nalazi sjeveroistočno od kompleksa, može opskrbiti vodom sve poljoprivredne terase i to samo djelovanjem gravitacije. Ali prije nego što stigne do zemlje koju treba navodnjavati, voda se kreće u spektakularnom spustu kroz dva kanala koji postaju dva slapa koji se potom spajaju u obliku slova ipsilon, a onda se opet dijele u četiri mlaza.

 

foto: shutterstock

 

Neki su mišljenja kako usmjeravanje vode s izvora ima i duhovno značenje te kako dva mlaza simboliziraju dualnost andskog svijeta, a četiri predstavljaju četiri regije inkanskog carstva (Chinchaysuyo, Contisuyo, Collasuyo i Antisuyo).

Tipón se može pohvaliti i majstorski projektiranim akvaduktom s primjenjenim hidrauličkim sustavom koji štedi vodu, te sustavom odvodnje projektiranim kako bi se terase natapale i optimalno i dugoročno. Treba li ponoviti kako sustav savršeno radi i danas.


Pun kufer | Manager.ba

Video
ANER KRUŠKONJA, OBRTNIČKA KOMORA HNŽ
Koliko se danas isplati biti obrtnik
DAMIR UZUNOVIĆ, BUYBOOK
Mi smo išli naopačke
JASMIN BADŽAK, EUROSJAJ
Moj radni dan traje 24 sata, ali uživam u svom poslu!