IDEJE
Bivši bankar osmislio novi model posuđivanja novca bez banaka
Manager.ba/Poslovne novine Svijet 01 lipnja, 2018

Napustio je investicionu banku Goldman Sachs, smislio novi model posuđivanja novca bez banaka i prije tri godine osnovao startup. Danas? Martin Ijaha, direktor startupa Neyber, na listi je 35 uspješnih finansijsko-tehnoloških startupa i preduzetnika mlađih od 35 godina Business Insidera.

U međuvremenu je, prošle godine, Goldman Sachs u Neyber uložio 100 miliona funti, a  među ulagačima u taj britanski startup su i operativni direktor Deutsche Bank Henry Ritchotte i bivši dopredsjednik Credt Suisse, Gael de Boissard.

Ideja koja se razvila u uspješan biznis je sljedeća: u pitanju je partnerstvo s poslodavcima koji omogućavaju svojim zaposlenima da posuđuju novac po povoljnim uslovima. Otplata se skida direktno s plaća, što s jedne strane smanjuje rizik onoga ko posuđuje, a zajmoprimcima (navodno) pomaže da bolje upravljaju novcem.

Startup je uz Ijaha osnovalo dvoje bivših bankara, a biznis ideju je dobio od svoje majke. U pitanju je, kaže, tradicionalni način štednje koji se praktikuje u zapadnoj Africi, a inspirirale su ih i kreditne unije. Kako bi provjerio koncept, Ijaha je kontaktirao direktora svoje bivše škole u zapadnom Londonu. Njemu se ideja svidjela jer, kako je rekao, dio nastavnika ga je već tražio da im dio plate isplati unaprijed. Biznis su tako najprije isprobali u školi: posuđivali su do 1.500 funti po 7,9 posto kamate, a interes za zajmove je bio značajan.

Potom je Neyber ušao u partnerstvo s policijom, odnosno s osiguravajućim društvom za britanske policajce Police Mutual, koje je uložilo u taj biznis, te je stvoren fond od 50 miliona funti iz kojeg daju pozajmice policajcima. Njihov model, kaže Ijaha, izbacuje banke, a korisnici dobijaju daleko veće prinose na štednju i daleko niže kamate na zajmove. Neyber je dosad posudio 70 miliona funti i radi s 80 poslodavaca.

U kompaniji Goldman Sachs Privat Capital, koja je uložila 100 miliona funti u taj startup, kažu kako je britanskim poslodavcima sve više stalo do dobrog finansijskog stanja svojih zaposlenih, a na tom rastućem tržištu Neyber je ključni igrač.