zarada

Pogodite koji tip djeteta će ostvarivati najveću zaradu kao odrasla osoba!

Ako biste morali predvidjeti tip učenika šestog razreda koji će ostvarivati najveću zaradu kao odrasla osoba, koje bi to dijete bilo?

Pratio se utjecaj njihove inteligencije, karakteristika, ponašanja i socioekonomski status njihovih roditelja. 

 

Bi li to bila djeca koja vole učiti, stidljiva djeca koja svima ugađaju ili mali sportaši?

Koju god skupinu odabrali bili biste u krivu.

Hrvatski

EP BiH izašla iz minusa i ostvarila veliku dobit

Elektroprivreda BiH u prvoj polovini 2018. ostvarila je poslovne prihode od 479,9 miliona KM, što je znatno manje u odnosu na 568,2 miliona iz istog perioda lani.

No, istovremeno su smanjeni i rashodi, sa oko 598 miliona na 439 miliona maraka.

Zbog toga je kompanija u prvom polugodištu 2018. imala dobit od 27,98 miliona KM, piše BiznisInfo.

U istom periodu prošle godine EP BiH je zabilježila gubitak od 22,87 miliona maraka.

Hrvatski

Izračunajte koliko je potrebno najbogatijim ljudima svijeta da zarade vašu godišnju plaću

Jeff Bezos, Bill Gates, Warren Buffett, Bernard Arnault i Mark Zuckerberg najbogatiji su ljudi na svijetu čija se zajednička imovina procjenjuje na 429 milijardi dolara – uistinu je teško razumjeti kako bi se njihove impresivne cifre uopće mogle usporediti sa zaradom običnog čovjeka.

Hrvatski

Džanan Musa bi u NBA ligi trebao zaraditi blizu osam miliona eura

Košarkaš i reprezentativac Bosne i Hercegovine Džanan Musa nedavno je izabran kao 29. pick na NBA draftu i sljedeću sezonu igrat će u ekipi Brooklyn Netsa.

Mladi sportista iz Bihaća bi za četiri sezone prvog ugovora trebao zaraditi blizu osam miliona eura.

Prema pisanju “Forbesa”, plaća košarkaša koji dolaze u NBA ligu zavisi isključivo od pozicije na draftu, a s obzirom na to da je Musa izabran kao 29. pick, za četiri sezone trebao bi zaraditi blizu osam miliona eura.

Hrvatski

Koliko najveće svjetske kompanije zarađuju po sekundi?

Jeste li se ikad zapitali koja kompanija zarađuje najviše novca na svijetu? Title max je napravio listu kompanija koje zarađuju najviše novca, ali ne kvartalno ili godišnje već po sekundi.

U infografici ispod saznajte koliko kompanije zarađuju po jednoj sekundi pa sami izračunajte koliko je to na godišnjem nivou:

Hrvatski

Stranci u Dubaiju u prosjeku mjesečno zarađuju 9.390 eura

Rezultati najnovijeg istraživanja su pokazali da stranci koji rade u Dubaiju godišnje zarađuju skoro 140.000 dolara.

Prema rezultatima ankete banke "HSBC", stranci u tom gradu u prosjeku zarađuju 138.177 dolara godišnje, ili 112.633 eura, što je oko 9.390 eura mjesečno. Osim toga, 72 posto stranaca je kazalo da sada imaju više novca nego što dok su radili u svojoj domovini.

Prema rezultatima iste ankete, najveće plate stranaca su u Munbaiju u Indiji gdje u prosjeku zarađuju 217.165 dolara godišnje, odnosno 177.019 eura.

Hrvatski

Prvi ulagač u Facebook zaradio 235.900 posto

U kompaniju je uložio još 2004. kada je vrijedila tek pet milijuna dolara, a još ima 'paketić' vrijedan 10,8 milijuna dolara.

Nakon što je svoje ulaganje oplodio za nevjerojatnih 235.900 posto, jedan od prvih velikih ulagača u Facebook gotovo je u potpunosti izašao iz vlasništva najveće društvene mreže na svijetu. Kako navodi Reuters pozivajući se na službene dokumente, Peter Thiel, jedan od suosnivača servisa za plaćanje PayPal, nedavno je prodao tri četvrtine preostalog udjela u Facebooku.

Hrvatski