solarni paneli

Hercegovina dobiva 20 novih solarnih elektranaViše od 20 novih solarnih elektrana gradit će se na području Hercegovine. Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona samo je kompaniji ECO-WAT iz Kiseljaka, koja je u vlasništvu Dejana Brankovića i kompanije Tibra-Pacifik, dodijelila koncesije za  izgradnju nekoliko solarnih elektrana. 

Kako piše solarno.net, koncesije su dodiljene na period od 30 godina, za veće elektrane jednokratna koncesijska naknada iznosi nešto više od 20,000,00 KM, a za manje se kreće od 3.000,00 KM. 

Hrvatski

Austronet uložio milijun eura u solarne panele

 

Prokurist u firmi “Austronet“ i “BetaReal” Enes Kahrimanović i ističe da su u ovim preduzećima prije tri godine počeli razmišljati o smanjenju troškova električne energije.

Na 5. 650 kvadratnih metara u okviru “Austroneta” u Kozarcu kod Prijedora postavljeno je 1.850 solarnih panela težine oko 50 tona. Izgrađene su i 4 elektrane, a ukupna vrijednost ove investicije iznosi oko milion eura.
Kompletna investicija bi se kroz rad trebala otplatiti za 10 godina, a obzirom da je vijek trajanja solarnih sistema oko 30 godina, predviđa se narednih 20 godina i zarada.

Hrvatski

Srbija dobila prvu tvornicu fotonaponskih panela

Domi Eko Solar pokrenuo je proizvodnju solarnih panela za proizvodnju električne energije u pogonu u blizini Velike Plane, jugoistočno od Beograda. To je prva tvornica za proizvodnju fotonaponskih panela u Srbiji.

 

Srbija bilježi veliki porast postavljanja solarnih panela za vlastitu potrošnju u kućanstvima i tvrtkama, pa je od stvaranja zakonskih uvjeta da građani i gospodarstvo postanu potrošači, početkom prošle godine, njihov broj premašio 2700, a instalirana snaga premašila 37 MW.

Hrvatski

Građani mogu proizvoditi i predavati struju u mrežu - NE i prodavati za novac

Objavom Zakona o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije Federacije Bosne i Hercegovine u Službenim novinama Federacije Bosne i Hercegovine, građani nastanjeni u Federaciji BiH dobili su mogućnost proizvoditi električnu energiju, a viškove predavati u mrežu.

 

Zakonom je otvorena mogućnost građanima Federacije BiH proizvoditi električnu energiju iz obnovljivih izvora, a višak predavati u mrežu u obliku energetskog ili monetarnog kredita.

Hrvatski

Istraživanje o zainteresiranosti građana za ulaganja u izgradnju vlastitih solarnih elektrana

 

Operator za obnovljive izvore energije i efikasnu kogeneraciju (Operator za OIEiEK) pokrenuo je istraživanje o zainteresiranosti građana Federacije Bosne i Hercegovine za potencijalna ulaganja u izgradnju solarnih elektrana – prosumeri, koje će provoditi elektronskim anketnim upitnikom u periodu od 04. rujna do 31. prosinca 2023. godine.

 

Hrvatski

Montere panela traži zapad, traže i domaće tvrtke

 

Zbog tranzicije prema čistoj, zelenoj energiji u Njemačkoj vrtoglavo raste potražnja za monterima solarnih panela i inženjerima pa dio radnika nastoje unovačiti i u BiH. Domaće kompanijame, koje i sada muku muče sa manjkom zaposlenih, kažu kako bi dodatni odliv kadra mogao stvoriti probleme i usporiti projekte u zemlji.

 

Hrvatski

Srednje škole će uvesti programe za montere solarnih panela

 

Centar za ekologiju i energiju Tuzlanskog kantona zajedno s partnerima iz Švicarske i  Bosne i Hercegovine upriličio je radionice osnova instaliranja i montiranja fotonaponskih sistema za nastavno osoblje Elektrotehničke i Građevinsko-geodetske škole.  Cilj je u jednoj od škola pokrenuti novo zanimanje, a u drugoj program edukacije i obuke za odrasle.

 

Hrvatski