recikliranje

10 jednostavnih ideja za božićno ukrašavanje doma

Naša kućanstva prava su riznica svakodnevnih predmeta koji se, uz malo mašte, truda i izdvojenog vremena, mogu pretvoriti u jedinstvene božićne ukrase. Njihovom izradom ne samo da ostvarujete uštede vlastitog kućnog budžeta, već povoljno utječete i na okoliš stvarajući minimalne količine otpada i izbjegavajući kupnju brojnih ukrasa izrađenih od neodrživih, ekološki neprihvatljivih materijala.

 

Tri, dva, jedan – izrađuj!

 

Hrvatski

Kartu za javni prijevoz moguće platiti običnom plastičnom bocom!

Pojedini zabavni parkovi u Engleskoj za popust na ulaznice uzimaju plastične boce kako bi ih reciklirali i smanjili zagađenje, dok su neki gradovi otišli korak dalje i građane nagrađuju kartama za javni prijevoz ukoliko u zamjenu daju boce.

  • Peking ima posebne automate u metrou koji prihvaćaju plastične boce kao metodu plaćanja.

 

 

Hrvatski

Otvara se prva tvornica za recikliranje pelena

Tone dječjih pelena velik su onečišćivač okoliša u svijetu, pa tako i u Nizozemskoj gdje je u utorak počela gradnja prve tvornice za recikliranje pelena u plastične proizvode.

Poduzeće Nijmege iz središnjeg dijela Nizozemske udahnut će nov život plastici dječjih pelena koje će biti reciklirane u vrtni namještaj ili posude za cvijeće.

Energetska tvrtka ARN koja će upravljati tvornicom najavila je da će prerađivati ukupno 15.000 tona pelena na godinu.

Hrvatski

Hrvatski grad koji reciklira i ponovno koristi 60% otpada

Donje Međimurje, koje obuhvaća grad Prelog i susjedne općine, nacionalni je lider u održivom gospodarenju otpadom i implementaciji sustava primarne selekcije otpada na mjestu nastanka i na dobrom su putu da ispune ciljeve međunarodne strategije “Zero Waste”. Oko 35 tisuća stanovnika Donjeg Međimurja, naime, u ovom trenutku na odlagalištima trajno odlaže tek nešto više od 40 posto glomaznog i miješanog komunalnog otpada, a gotovo 60 posto otpada odvojeno se prikuplja, obrađuje i reciklira te ponovno koristi.

Hrvatski

Nova globalna vizija Coca-Cole za svijet bez otpada

The Coca-Cola Company najavila je da namjerava iz temelja promijeniti pristup upravljanju ambalažom. Kompanija je sebi zadala cilj da će do 2030. doprinijeti prikupljanju i recikliranju ukupne količine ambalaže koju plasira na tržište. Ovaj cilj je bitan dio kompanijine nove vizije za svijet bez otpada (World Without Waste), koju Coca-Colin sistem namjerava ostvariti znatnim višegodišnjim ulaganjem u poboljšanje ambalaže svojih proizvoda kako bi u potpunosti bila pogodna za recikliranje.

Hrvatski

Milijunski biznis na dnu PVC vrećice

Upravljanje plastikom je jedna od kontroverznijih tema koju ni Europska unija ni Hrvatska nisu dosad uspjele urediti.

EU je zbog različitih interesa zemalja članica ovu problematiku dosad prepuštala nacionalnim zakonodavstvima, ali prošli tjedan je donesena prva europska strategija za plastiku koja je dio postupka prelaska na više kružno upravljanje. Kako ističu iz Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, tom će se strategijom okolina zaštititi od zagađenja plastikom i istovremeno podsticati rast i inovacije.

Hrvatski

Europska komisija želi da se sav plastični otpad do 2030. reciklira

Europska komisija je u utorak u Strasbourgu objavila europsku strategiju za upravljanje plastičnim otpadom s ciljem da se do 2030. sva plastična ambalaža reciklira te ograniči jednokratna uporaba plastike.

"Ako ne promijenimo način na koji proizvodimo i upotrebljavamo plastiku, do 2050. u oceanima će biti više plastike nego ribe. Moramo se pobrinuti da plastike ne bude u našoj vodi, hrani, pa čak i u našim tijelima", izjavio je prvi potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans.

Strategija o plastici dio je paketa o kružnom gospodarstvu.

Hrvatski

Uz pomoć Xylema Saudijska Arabija reciklira otpadne vode

Postrojenje za pročišćavanje otpadnih voda u Saudijskoj Arabiji se proširuje kako bi se ispunio ambiciozni cilj ponovne upotrebe vode. Integrirani Xylemov sistem za obradu otpadnih voda pomoći će u proizvodnji 200.000 kubičnih metara prečišćene vode dnevno.

Nedostatak vode ključno je pitanje u Saudijskoj Arabiji. Vlada Saudijske Arabije, kako bi unaprijedila vodoopskrbljivanje, planira do 2025. godine u potpunosti iskoristiti otpadne vode iz svih gradova sa više od 5.000 ljudi.

Ponovno korištenje vode za navodnjavanje

Hrvatski