proizvodnja

Kompanije koje napuštaju Njemačku i sele proizvodnju


Prema pisanju časopisa “Markt und Mittelstand”, dobrih 9.500 tvrtki s barem jednim njemačkim vlasnikom već postoji u Poljskoj, a trend je u porastu.
Trend je iseljavanja tvrtki iz Njemačke, navode njemačke mediji. Inozemstvo ne privlači samo mala i srednja poduzeća. Njemačka kao poslovna lokacija gubi sve više tvrtki i velikih industrija koje svoju proizvodnju sele na jeftinije lokacije. Po broju tvrtki koje su napustile njemački prednjači automobilska industrija.

Hrvatski

TMD Group iz Gradačca preuzima korejsku kompaniju


TMD Group iz Gradačca nastavlja s investicijama. Radi se na proširenju proizvodnje na dvije lokacije a ujedno se dogovara i preuzimanje koreanske kompanije čija će proizvodnja biti preseljena u BiH.  


Grupacija u okviru koje posluje ukupno šest kompanija, ove godine planira rast od 25 posto a naredne godine donose šanse za dalji razvoj, najavio je  direktor Adem Hanić.

Hrvatski

Srbija dobila prvu tvornicu fotonaponskih panela

Domi Eko Solar pokrenuo je proizvodnju solarnih panela za proizvodnju električne energije u pogonu u blizini Velike Plane, jugoistočno od Beograda. To je prva tvornica za proizvodnju fotonaponskih panela u Srbiji.

 

Srbija bilježi veliki porast postavljanja solarnih panela za vlastitu potrošnju u kućanstvima i tvrtkama, pa je od stvaranja zakonskih uvjeta da građani i gospodarstvo postanu potrošači, početkom prošle godine, njihov broj premašio 2700, a instalirana snaga premašila 37 MW.

Hrvatski

Zatvorenici proizvode voće i povrće, uzgajaju tovne piliće, brinu se o farmama goveda…

Briga o farmama krava, uzgoj tovnih pilića, hektari zasađenog voća i povrća, plastenička proizvodnja i uzgoj žitarica, pranje i kemijsko čišćenje proizvoda od tekstila i krzna… samo su neki od poslova kojima se bave osobe osuđene na kaznu zatvora u Bosni i Hercegovini. 

 

Kazneno-popravni zavod Mostar u svom vlasništvu ima tridesetak duluma poljoprivrednog zemljišta u naselju Bare, gdje se svake godine osiguraju značajne količine hrane, kako za zatvorsku kuhinju tako i za one koji se brinu o potrebitima

Hrvatski

Europski proizvođači tjestenine naplatili 7,8 milijardi eura

U zemljama Europske unije u 2022. godini proizvedeno je 6,1 milijun tona tjestenine vrijedne 7,8 milijardi eura. To je za milijun tona ili 20% više nego prije pet godina. 

 

Kako je objavio Eurostat, Italija je vodeća članica EU u proizvodnji tjestenine s 4,2 milijuna tona proizvedenih prošle godine, vrijednih 5,1 milijardu eura, što je 68% ukupne proizvodnje u EU po obujmu i 66% po vrijednosti.

Italija je bila i daleko najveći izvoznik tjestenine i izvezla 2,1 milijun tona, što predstavlja 77% izvoza tjestenine iz svih članica EU.

Hrvatski

Počela proizvodnja za "Teslu" u BiH i uskoro kreće prva pošiljkaBIJELJINA - U njemačkoj fabrici "Pass", koja posluje u Semberiji, počela je proizvodnja dijelova za svjetski poznati brend vozila "Tesla", te bi oni već za sedam dana trebalo da krenu prema Berlinu, gdje će biti vršena njihova montaža.


To je za "Nezavisne novine" juče potvrdio Rado Maletić, direktor ove fabrike, u kojoj se uveliko zahuktavaju sa proizvodnjom dijelova za "Teslu".

Hrvatski

Tvornica cijevi Unis ponovno pokreće proizvodnjuNakon višegodišnjeg zastoja u radu i provedenog stečaja, proizvodnja u tvornici cijevi “Unis” iz Dervente ove jeseni biće ponovo pokrenuta, a za početak je planirano puštanje u rad samo jednog pogona.


Rekao je to Dušan Reljić, vlasnik kompanije “Fructa Trade” koja je u veljači ove godine kupila imovinu tvornice cijevi u stečaju za 12,19 miliona maraka.

Prema njegovim riječima, pripreme za pokretanje proizvodnje, koja bi mogla da počne čim stigne repromaterijal iz Kine, radnici privode kraju.

Hrvatski

EU prvi put dobila više struje iz sunčeve energije nego iz uglja

 

U Europskoj uniji u svibnju je iz solarnih elektrana prvi put proizvedeno više električne energije nego iz termoelektrana na ugalj, objavio je energetski istraživački centar Ember.

 

Prema najnovijim podacima, iz sunčeve energije je u svibnju proivedeno rekordnih 27 TWh, odnosno 14% ukupne električne energije proizvedene u EU. 

Hrvatski