porez

Obavijest za poslodavce iz FBiH koji zapošljavaju radnike iz RS

Prijavu poreza po odbitku poslodavac – rezident Federacije BiH dužan je podnijeti za svog zaposlenika koji ima prebivalište na teritoriji RS.

 

Porezna uprava Federacije BiH je u proteklom periodu zaprimila značajan broj upita poreznih obveznika iz Federacije BiH koji zapošljavaju radnike s prebivalištem u Republici Srpskoj (RS), a u vezi pravnog osnova za izricanje prekršajnih sankcija zbog nepodnošenja 'mjesečnih prijava poreza po odbitku - obrazac MOP-1002', prema propisima Republike Srpske.

Hrvatski

Amazon zaradio 11,2 milijarde dolara, ali neće platiti porez na dobit

Kompanija Amazon već drugu godinu zaredom neće platiti ništa za porez na dobit, pokazao je izvještaj Instituta za oporezivanje i ekonomsku politiku (ITEP).

Prema novom Zakonu o poreznim olakšicama i poslovima, porez na dobit koji bi Amazon trebao uplatiti u federalni budžet SAD-a iznosi 21 posto, što je smanjenje u odnosu na 35 posto, koliko je iznosio godinu ranije.

Zahvaljujući spomenutim poreznim olakšicama, kompanija Amazon neće platiti ništa, uprkos tome što je prošle godine ostvarila dobit od 11,2 milijarde dolara.

Hrvatski

Porezne devijacije i procjena rizika

U cikličnom ekonomskom toku, savremeno porezno okruženje je dinamično i kompleksno polje endogenih i egzogenih faktora, koji su od uticaja na prihvatljivo ponašanje poreznog obveznika. Dok, tokom zadnjih godina s jedne strane pokazatelji kretanja naplate javnih prihoda od strane poreznih institucija bilježe statistički stalan rast prihoda, s druge strane karakteristično je i devijantno ponašanje određenog broja poreznih obveznika.

Hrvatski

Saznajte koliko dana radite za poreze, a koliko za sebe

Dan slobode od poreza je značajan datum za poreske obveznike i donosioce odluka jer pokazuje koliko dugo Bosanci i Hercegovci trebaju raditi kako bi platili sve ovogodišnje poreze.

Danas je bh. društvo teoretski zaradilo dovoljno da plati svoje poreze, stoga svim građanima želimo sretan Dan slobode od poreza! Tim povodom predstavljamo ažuriranu web-stranicu www.mojporez.ba na kojoj možete izračunati Vaš lični Dan slobode od poreza – dan kada prestajete raditi za otplatu poreza, a počinjete raditi za sebe.

Hrvatski

Mladi do 35 godina neće plaćati porez pri kupovini stana ili kuće

Sve osobe u ZDK do 35 godina ubuduće neće plaćati porez na promet nekretnina prilikom prve kupovine stana, kuće ili zemljišta rješavajući tako svoje stambeno pitanje. Ova odluka jučer je jednoglasno usvojena na sjednici Skupštine ZDK.

Negativno mišljenje

Inače, porez na promet nekretnina iznosi pet posto, a prema usvojenom dokumentu, od sada će plaćanja poreza biti oslobođene osobe do 35 godina starosti koje prvi put kupuju stan ili kuću do 80 kvadratnih metara ili zemljište za gradnju kuće do 600 kvadrata.

Hrvatski

Do usvajanja novog zakona niste dužni plaćati porez na trgovinu kriptovalutama u FBiH

U današnjem vremenu kriptovaluta, međunarodne trgovine, kupovine aplikacija putem telefona, download-a softvera (besplatnog i sa naknadom) sve češće dolazimo u dilemu kako postupiti pravilno kao fizičko lice, a da ne budemo u prekršaju prema važećim poreznim propisima.

Mnogo pažnje se u svijetu trenutno posvećuje oporezivanju zarade na trgovini kriptovalutama kao što je Bitcoin, Ethereum, Ripple, Litecoin i druge valute. Uzet ćemo u obzir Bitcoin kao trenutno najpopularniju kripto valutu u medijima zbog enormnog rasta i pada vrijednosti u posljednjih pet godina. 

Hrvatski

Saudijska Arabija i UAE prvi put u povijesti uveli PDV

Porez na dodanu vrijednost (PDV) prvi put je uveden u Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE).

Porez od pet posto primjenjivat će se na većinu roba i usluga u tim zemljama, javlja BBC.

Ove zaljevske zemlje dugo su privlačile strane radnike obećanjima o "životu bez poreza", ali su tamošnje vlade željele povećati prihode u vrijeme snižavanja cijena nafte.

PDV je u ovim dvjema zemljama uveden od 1. siječnja 2018. godine, a Bahrein, Kuvajt, Oman i Katar će to učiniti do 2019.

Hrvatski