poljoprivreda

UN proglasio 2021. za godinu voća i povrća

Cilj je ujediniti proizvođače i potrošače kako bi se transformirao sistem ishrane.

 

Generalna skupština UN proglasila je 2021. godinom voća i povrća.

Cilj je ujediniti proizvođače i potrošače kako bi se transformirao sistem ishrane.

Prema UN-ovoj Organizaciji za hranu i poljoprivredu, IYFV 2021. je jedinstvena prilika za podizanje svijesti o važnoj ulozi voća i povrća u ishrani, značaju zdravstvene sigurnosti hrane i zdravlja, kao i u postizanju ciljeva održivog razvoja.

Hrvatski

Vlada osigurala 8.199.933 KM pomoći za poljoprivredno-prehrambeni sektor

Federalna vlada je ovom uredbom u tekućoj godini kao pomoć privredi izdvojila 90 milijuna KM.

 

Na prijedlog Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Vlada FBiH je, na današnjoj sjednici u Sarajevu, usvojila Odluku o dodjeli financijske pomoći izvozno orijentiranim privrednim društvima, zadrugama, obrtima i drugim pravnim subjektima iz poljoprivredno-prehrambenog sektora u okolnostima pandemije COVID-19.

Hrvatski

Merima Kukić životnu strast pretvorila u poduzeće koje zapošljava žene iz ruralnih područja Hercegovine

Merimu Kukić 27-godišnjakinju iz Jablanice je oduvijek zanimala proizvodnja hrane. Iz tog razloga, nakon sticanja diplome inžinjera poljoprivrede, odlučila se za obavljanje pripravničkog rada u Udruženju žena MOST koje se bavi poljoprivredom.

 

Njen intere za domaću i organsku proizvodnju nastavio je rasti.

Hrvatski

Četiri žene same vode imanje: Sunce umjesto solarija, tone voća umjesto teretane

Naše ponosne bh. dame su već stoljećima onaj fini, polirani stup obitelj. Mnoge su već desetljećima itekako zastupljene na estradnoj sceni, u svijetu filma, kazališta, umjetnosti, modnog biznisa, kako to i pristaje ženskoj ljepoti. Mjesta za sposobne žene našlo se i u politici, medicini, raznim administrativnim i organizacionim poslovima. A u srcu Hercegovine, zemlji oštrih kontrasta i milijun osebujnosti, imamo ni manje ni više nego uspješne – farmerice!

 

Hrvatski

Mostarsko blato: Ubrane tone paprika koje idu na tržište EU

Proizvodi iz Hercegovine već idu za tržišta Europske unije, a o ozbiljnosti s kojom se krenulo u projekt dovoljno govori činjenica kako je u ovoj sezoni posađeno oko 1,2 milijuna presadnica, i to na pet lokacija, Ljubuški, Knešpolje, Biograci, Ljuti Dolac i Kruševo.

 

Vrijedne ruke Hercegovaca, koji su odlučili zajedno uzeti stvari u svoje ruke te pokušati podići iz pepela organiziranu poljoprivrednu proizvodnju na brojnim kraškim poljima, već postižu prve zapažene rezultate.

Hrvatski

Novčani poticaji za razvoj poljoprivrede u KS

Za te svrhe su planirana sredstva u ukupnom iznosu od 150.000 KM.

 

Vlada Kantona Sarajevo donijela je odluku kojom se utvrđuju kriteriji za utrošak sredstava u vidu novčanih poticaja realizaciji pojedinačnih projekata iz oblasti poljoprivrede koji se ocijene značajnim za razvoj poljoprivredne proizvodnje na području Kantona Sarajevo u 2020. godini.

Za te svrhe su planirana sredstva u ukupnom iznosu od 150.000 KM.

Hrvatski

Banane rodile u Maglaju, uskoro će ih brati i Zagrepčani

Tropski vrt Amela Bradarića u Liješnici kod Maglaja posjetila je ekipa akta.ba prije dvije godine, a razlog je bio prvi rod banane sorte musa basjo, koju je uzgojio iz sjemena. Ali otad se puno toga promijenilo u njegovom životu.

 

Palma iz Kine

U Liješnici i dalje uspijeva desetak vrsta banana, od kojih su neke visoke i sedam metara, ali i palme, na desetine vrsta katusa, juke, sibirski limun i ostali citrusi, bambus, dvadesetak vrsta agava, ukrasno grmlje, pa čak i kava, kao i palma iz Kine. Sjemena nabavlja iz cijelog svijeta.

Hrvatski

Projekt "Greens": Proizvode mikropovrće i zapošljavaju osobe sa invaliditetom

Proizvodnja je smještena u Donjem Hotonju, Općina Vogošća, gdje možete kupiti organsko sjeme kako biste napravili baštu na vašem balkonu.

 

Istraživanje koje je proveo univerzitet u Teksasu, pokazalo je da pozitivne priče pomažu ljudima da bolje prihvate druge ljude, doprinose osjećaju pripadnosti zajednici i motiviraju pozitivne društvene promjene. Projekt "Greens", koji radi na principu društvenog poduzetništva, kroz svoje aktivnosti potiče integraciju osoba s poteškoćama u razvoju.

Hrvatski

Uzgoj šparoga sedam puta isplativiji od pšenice - Zarada i do 6.500 KM po hektaru

U samo jednome danu, ako je vrijeme toplo i zemlja zagrijana, šparoga izraste desetak centimetara. Stabljika se mora istoga dana ubrati jer, ako procvjeta, više ne može u prodaju. Ako su vremenski uvjeti idealni, ima dana kada se u polje mora i dva put dnevno.

 

Poljoprivredni proizvođači u Bosni i Hercegovini često napominju da naša zemlja može podmiriti i do 80% vlastitih potreba za hranom.

Hrvatski

Agroindustrijski sektor BiH povećao izvoz za osam posto

Ukupan izvoz agroindustrijskog sektora BiH za prva četiri mjeseca ove godine iznosio je 273.158.712 KM, što predstavlja povećanje za osam posto u odnosu na isti period prošle godine kada je iznosio 252.912.824 KM.

 

Uvoz sektora u tom periodu, prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, iznosio je 1.022.030.615. KM i veći je za 1,86 posto.

Hrvatski