inovacije

HRVATI KOJI INOVIRAJU: Pogledajte najnovije primjere spoja tehnologija, rasta tvrtki i gospodarstva i održivog razvoj


Mnogi inspirativni pojedinci, genijalci i inovativne tvrtke koje eksperimentiraju i inoviraju su i u Hrvatskoj.

 

Preuzeto sa: https://www.jutarnji.hr/life/tehnologija/kad-hrvati-inoviraju-nove-tehnologije-omogucavaju-bolji-zivot-gradanima-rast-tvrtki-i-gospodarstva-i-odrzivi-razvoj-evo-kako/10361404/

 

Hrvatski

500 privrednih subjekata apliciralo za bespovratna sredstva iz Challenge fonda

Na prethodna 4 javna poziva prijavila su se čak 2.074 privredna subjekta iz BiH i Švedske. Do sada je 63 korisnika realiziralo projekt, a za čiju realizaciju je bilo predviđeno oko 1.4 milijuna EUR granta. Njihovom realizacijom otvoreno je preko  300 novih radnih mjesta.

 

500 privrednih subjekata uspješno je apliciralo na Peti javni poziv za dodjelu grant sredstava iz Challenge fonda za inovativne poslovne ideje koji je zatvoren 15. travnja/aprila.

Hrvatski

HARIS SALKIĆ: 'Prvi u BiH ću pokrenuti kompaniju za proizvodnju robotske ruke'

Haris Salkić iz Brčkog, prvi je pobjednik natjecanja u poslovnim idejama SBF (Sarajevo Business Forum) Start-Up Challenge koje organizira BBI banka u suradnji sa televizijom Hayat i partnerima.

Student Strojarskog fakulteta u Sarajevu te predstavnik kluba robotike ove visokoškolske ustanove i član CGPdesign tima dobio je najbolje ocjene stručnog  žirija i postao prvi pobjednik serijala u natjecanju poslovnim idejama.

Nagradu u vrijednosti 33. 000 KM osiguralili su BBI banka, TV Hayat, Fondacija Mozaik i RSG radio.

Hrvatski

Inovativna ambalaža za spas planete

Puštena na tržište 2009. godine, prva potpuno reciklabilna plastična PET boca djelimično napravljena od materijala biljnog porijekla, umjesto od fosilnih goriva, napravila je revoluciju i ukazala na napore za očuvanjem prirode Coca-Cole, jedne od najvećih kompanija na svijetu.

Riječ je o PlantBottle™ boci čiji materijali čine 30% plastike koja se koristi u svim Honest i GLACÉAU Smartwater bocama.

Hrvatski

Tokio prvi na listi najinovativnijih gradova na svijet

Tokio je prvi na listi najinovativnijih gradova na svijetu, čime je iza sebe ostavio London i Njujork, objavio je istraživački centar “2thinknow”.
Glavni grad Japana bilježi ubrzane tehnološke promjene od kada je ušao na listu 10 najinovativnijih gradova svijeta prije tri godine. Ove godine Japan je jedan od tri grada u Aziji koji su na ovoj listi.

Hrvatski

Opća bolnica Tešanj uvela genetičke analize: Pomažu ženama u trudnoći, a otkrivaju i uzročnik raka grlića maternice

Opća bolnica Tešanj inovativnim rješenjima dodatno osnažuje svoju učinkovitost po kojoj je poznata širom Bosne i Hercegovine, ali i regije.

Stalna edukacija uposlenih kadrova uvijek im je bila primarni cilj. Zanimljivo je da se radi o jednoj od rijetkih zdravstvenih ustanova u našoj zemlji gdje ne postoje liste čekanja.

Hrvatski

Prva vožnja autobusom bez vozača

U okviru programa “Mobilnost budućnosti” i projekta “auto.Bus” koji je podržalo austrijsko Ministarstvo promta održana je prva probna vožnja dva gradska autobusa bez vozača.

Poslije tri mjeseca intenzivnih priprema u autobuskom pogonu Leopoldbau u Beču prva probna vožnja uspješno je izvedena.

Nova bečka linija bez vozača imat će prve putnike na proljeće 2019. godine, a do tada će biti detaljno ispitivana.

Dva autobusa bez vozača su prvi put u realnim uvjetima uspješno vozili ulicama Beča.

Hrvatski

BiH i Srbija najviše napredovale po inovativnosti u CEE

Slovenija je najinovativnija država u regionu Centralne i Istočne Europe, prema istraživanju Globalni indeks inovativnosti (GII) koje su proveli Univerzitet Cornell, INSEAD i Svjetska organizacija za intelektualno vlasništvo (WIPO).

Slovenija je globalno na 30. mjestu, Bugarska je 37, Hrvatska 41, Moldavija 48. a Rumunija 49, pokazao je izvještaj.

Crna Gora se nalazi na 52. mjestu, Srbija je 55.

Bosna i Hercegovina zauzima 77. mjesto na globalnom planu.

Hrvatski