elektrane

Imamo 888 solarnih, 9 vjetro i 70 malih hidroelektrana

U Federaciji Bosne i Hercegovine do kraja 2023. godine instalirano je 888 solarnih elektrana, 70 malih hidroelektrana te devet vjetroelektrana i četiri elektrane na bioplin. 

 

"U Federaciji Bosne i Hercegovine, zaključno sa 2023. godinom instalirano je 888 solarnih elektrana ukupne instalirane snage 79.019 kW, 70 malih hidroelektrana ukupne instalirane snage 75.130 kW, devet vjetroelektrana ukupne instalirane snage 135.000 kW i četiri elektrane na bioplin instalirane snage 600 kW", potvrđeno je za Fenu iz Regulatorne komisije za energiju u FBiH- FERK.

Hrvatski

Austronet uložio milijun eura u solarne panele

 

Prokurist u firmi “Austronet“ i “BetaReal” Enes Kahrimanović i ističe da su u ovim preduzećima prije tri godine počeli razmišljati o smanjenju troškova električne energije.

Na 5. 650 kvadratnih metara u okviru “Austroneta” u Kozarcu kod Prijedora postavljeno je 1.850 solarnih panela težine oko 50 tona. Izgrađene su i 4 elektrane, a ukupna vrijednost ove investicije iznosi oko milion eura.
Kompletna investicija bi se kroz rad trebala otplatiti za 10 godina, a obzirom da je vijek trajanja solarnih sistema oko 30 godina, predviđa se narednih 20 godina i zarada.

Hrvatski

Mali proizvođači iz BiH pronašli model koji ne ugrožava stabilnost mreže

Agregacija distribuiranih izvora energije doživljava ekspanziju u Bosni i Hercegovini. Trenutno postoji sedam virtualnih elektrana koje agregatiraju postrojenja ukupne snage 120 MW, a neovisni operator sustava u Bosni i Hercegovini (NOSBiH) do kraja godine predviđa povećanje na 250 MW. 

 

Virtualne elektrane omogućile su malim proizvođačima zelene energije, prije svega solarnim elektranama i hidroelektranama, iz Bosne i Hercegovine da električnu energiju prodaju na tržištu po višim cijenama nego po feed-in tarifama. 

Hrvatski

Bez novih elektrana BiH će uvoziti električnu energiju iz inozemstva

Porast potrošenje električne energije u razdoblju od 2017. do 2026. godine na godišnjoj razini iznosit će oko 1,1 posto do visokih 2,9 posto.

Zbog toga će tri elektroprivrede koje djeluju na prostoru BiH morati izgraditi nova elektroenergetska postrojenja za proizvodnju električne energije kako bi odgovorile tom izazovu, piše Večernji list BiH.

Obnovljivi izvori

Hrvatski