baterije

Kineske baterije iz Debrecina

Mađarska ima ambicije postati ključni proizvođač automobilskih baterija. U Debrecinu Kinezi grade golemu tvornicu, iako je upitno gdje će naći vodu, električnu energiju, ali i radnike za pogon.

 

Hrvatski

Nitko više u Europi ne razvija nove dizelaše i benzince!

Luca de Meo opisao je e-goriva kao neku vrstu nišnog rješenja, ali je priznao i kako predstavljaju priliku

 

Europska politika dosad je bila decidirana (sve do njemačkog protivljenja), a i proizvođači automobila odlučili su maksimalno krenuti u tranziciju na električne pogone ili vodik (neki od njih). Politico javlja da je izvršni direktor Grupe Renault Luca de Meo rekao sljedeće:

Hrvatski

Naučite ispravno napuniti bateriju mobitela i riješite se mitova s interneta

Evo čega se trebate pridržavati, bez obzira imate li pametni telefon, tablet računalo, laptop.

O baterijama u našim elektroničkim uređajima treba voditi brigu. Ali, o tome kako to učiniti internetom kola veliki broj netočnih informacija, piše tportal.

Neki od tih mitova ostatak su pravila koja su vrijedila za ranije korištene tehnologije i u stvari su štetni ako ih primjenjujete na novije baterije. Evo čega se trebate pridržavati, bez obzira imate li pametni telefon, tablet računalo, laptop.

Bolje je bateriju prazniti i puniti do kraja? Ne!

Hrvatski

Priča o jadaritu i otkriću ogromnih zaliha litija u Srbiji

U blizini srpske granice s BiH nalazi se jedinstveno nalazište minerala, koje je bogato litijem - ključnom komponentom baterija. Jadarit, kako se naziva, zapravo je toliko bogat dragocijenim elementom da bi nalazište u srpskoj dolini rijeke Jadar moglo predstavljati blizu 10 posto tekućih rezervi jednog od najvažnijih metala u svijetu. 

Hrvatski