financije

Pročitao ih je više od 360: Samostvareni MILIJUNAŠ otkriva omiljenu KNJIGU o osobnim FINANCIJAMA

Nakon završetka fakulteta, Grant Sabatier osnivač kompanije Millennial Money i autor knjige Financial Freedom, vratio se kući sa svega 2,26 dolara na svom bankovnom računu.
To mu je bio veliki poziv na buđenje.

Slikao je svoj bankovni račun, postavio sebi cilj da za pet godina zaradi milijun dolara i odmah je počeo da uči i radi na ostvarenju svog cilja.

Undefined

Financijski savjetnik: Ovo su stvari vas ne čine sretnima

Dave Ramsey je velika zvijezda u Americi: kao financijski savjetnik objavio je niz bestselera, ima radijski show i skupo naplaćuje svoje motivacijske govore. 

Njegov je pristup upravljanju novcem vrlo jednostavan i izravan, a savjeti koje daje su praktični, djelotvorni i učinkoviti.

Blog Wisebread je prikupio nekoliko Ramseyevih mudrosti i obradio ih za svoje čitatelje.

Evo liste s tri ključne točke:

Undefined

Biti bogat je lako, samo trebate saznati kako!

Stručnjaci ističu da smo rođeni bogati i da se magija obilja krije u našim mislima, a evo kako da je aktiviramo i privučemo novac!

Sve što svakodnevno viđamo i što se događa rezultat je snage misli.

Da li vam treba dokaz? Samo pogledajte oko sebe.

Kada je riječ o našem životu, a pogotovo o financijskoj situaciji, često smatramo da je za nju odgovorna neka druga sila.

Ljudi ističu sreću, inteligenciju, obrazovanje, okolnosti, poslovne odluke… kao razlog njihovog bogatstva ili neimaštine.

Hrvatski

5 financijskih savjeta koje bi trebali prekršiti

Savjeti vezani uz financije uvijek dobro dođu. No, uz ekonomske i tehnološke promjene i razvoj te promjenu životnog stila, trebao bi se mijenjati i način upravljanja našim financijama. Nažalost, mnogi novčani savjeti prilično su zaostali, a Huffington Post navodi koje zastarjele savjete vezane uz financije ne bi trebali poslušati.

1. Kreditne kartice služe za hitne slučajeve

Hrvatski

ZIPS: Publikacija „700 pitanja i odgovora“ za financijske i pravne profesionalce

Nova “Zbirka pitanja i odgovora iz 2017. godine“, izdanje Privredne štampe d.o.o. Sarajevo sadrži oko 700 pitanja i odgovora i službenih mišljenja pojedinih ministarstava i institucija svih nivoa vlasti, od kantonalnih do državnih.

Teme su sistematizirane u više od 20 različitih oblasti iz financija i prava, kao što su direktni i indirektni porezi, računovodstvo, javne nabavke, radni odnosi, PIO, carine i carinski propisi, stvarno pravo, privredno pravo, obligacioni odnosi, parnični, vanparnični i izvršni postupak, te brojne druge oblasti. 

Hrvatski

Finansijsko odlučivanje zasnovano na limitima

Finansijsko odlučivanje zasnovano na limitima vrši se sa ciljem delegiranja procesa odlučivanja na niže nivoe upravljanja i utvrđivanja odgovarajućeg stepena izloženosti riziku od strane donosilaca (finansijskih) odluka.

Finansijska politika i odlučivanje zasnovano na limitima treba biti precizno definirana, a donosioci odluka upoznati sa finansijskim posljedicama nepostupanja u skladu sa istom.

Hrvatski

3 mobilne aplikacije koje će vam olakšati upravljanje financijama

Ove aplikacije postat će vaš osobni asistent!

Upravljanje vašim financijama ne mora biti stresno, komplicirano i teško. Posebice kada danas imate dostupno toliko aplikacija koje će vam pomoći da postanete majstori kada je u pitanju razumijevanje vaših troškova, planiranje budžeta i štednja. Ukoliko želite biti u potpunoj kontroli nad vašim primanjima i troškovima te pratiti na što potrošite svaki novčić, ove aplikacije bit će vam sjajan asistent. 

Hrvatski