ARHITEKTURA I DIZAJN
Sve u 17 kvadrata: Ikeina mikro kućica sa sjajnim idejama za odlaganje
manager.ba/kucastil.rs Lifestyle 05 veljače, 2021
Izvor fotografije:
kucastil.rs

Švedska kompanija IKEA predstavila je sjajan primjer samoodržive mikro kućice koju je opremila svojim kućnim rješenjima za izuzetnu funkcionalnost u svega 17 kvadrata.

 

Poznata po modernim, ekološkim i priuštivim proizvodima, švedska kompanija privukla je pažnju svojim novim projektom.

 

 

Udružena sa kompanijom Vox Creative, i američkim proizvođačem malih domova Escape Traveler, IKEA je kreirala fantastičnu kuću na točkovima koja ima minimalan utjecaj na prirodno okruženje.

 

 

Kućica je opremljena solarnim panelima, kompost toaletom i RV bojlerom za potpunu nezavisnost i funkcioniranje van mreže.

 

 

"Bila je to logična suradnja", rekao je osnivač Escape Traveler Dan Dobrowolski, koji je gradnju dovršio za manje od 60 dana. "Ikeini proizvodi se mogu pronaći u mnogim našim malim kućama širom Amerike, jer odražavaju obnovljive, održive i reciklirane materijale koje rado ugrađujemo u strukturu kuće."

 

Unutrašnjost kućice opremljena je održivim, višenamjenskim i energetski efikasnim proizvodima koji dokazuju da čak i veoma mali prostor može biti uređen na funkcionalan i lijep način.

 

 

Ikein dizajner Abbey Stark istakao je da multifunkcionalnost namještaja ima presudni značaj u malim prostorima.

 

 

Stoga je u srce doma postavio stol koji funkcionira kao mjesto za rad i prostor za objedovanje, s praktičnim fiokama za odlaganje, a može se i preklopiti kad se ne koristi.

 

 

"Želio sam da stvorim prostor koji se bazira na skandinavskom dizajnu s neutralnom paletom bijele i crne boje, i puno svjetlog drveta", nastavlja Stark.

 

 

Kuhinja je opremljena prenosnom indukcijskom pločom TILLREDA koja se lako može odložiti kad se ne koristi.

 

 

Tu je i ploča SKOGSÅ od punog drveta i furnira izrađena je od cijelog stabla – uključujući grane i grančice, što znači minimalno otpada.

 

 

Kupatilo koje se nalazi uz kuhinju opremljeno je VILTO postoljem za ručnike izrađenim od 100% obnovljivih materijala, slavinom HAMNSKÄR s malim protokom vode i visećim držačem NORDRANA.

 

 

S druge strane prostorije je tuš kabina s BROGRUND termostat mješalicom koja štedi vodu.

 

 

Izradu projekta Tiny Home IKEA je započela krajem 2019. godine, a dovršila 2020.

Prvobitni plan da kuća bude predstavljena na turneji po Americi, propao je zbog pandemije koronavirusa.

Stoga je Vox Creative predstavio projekt kroz virtualnu šetnju ovim malenim domom.

 

Tagovi:
O Autoru
manager.ba/kucastil.rs