ZAPOSLENOST
ZNAJU DA MOŽE I BOLJE: Broj zaposlenih u Tešnju prvi put veći od 12.000
Manager.ba BiH 03 studenog, 2017

Prema najnovijim podacima Federalnog zavoda za statistiku objavljenim 1. studenog u redovitom mjesečnom biltenu, općina Tešanj dostigla je zaključno sa kolovozom tekuće godine broj od 12.003 zaposlenih. Ovo je prvi put u povijesti općine Tešanj, jer su 1991. godine imali manje od 7.000 zaposlenih.

“Prije točno pet godina, 2012. godine, broj zaposlenih na teritoriji općine Tešanj bio je 9.001. Sada je ovaj broj veći za 3.002 zaposlena, tj. veći je za 33%. Ovo je rezultat kontinuiteta politike razvoja koju u Tešnju provodimo u posljednjih 20 i više godina, zajedno sa investitorima, domaćim i stranim, nositeljima privatne inicijative, kao i svim građanima naše općine u kreiranju povoljnog poslovnog ambijenta. Ipak, smatram da ne možemo biti u potpunosti zadovoljni rezultatima iz dva razloga. Lokalne sredine koje u BiH više rade i zapošljavaju, i iz kojih se uplaćuje više u budžete na višim razinama vlasti, dobivaju manje natrag u lokalni proračun. Tako je i sa općinom Tešanj. Proračun Općine nije rastao brzinom otvaranja novih radnih mjesta, rastom izvoza i investicija zbog pogrešne porezne politike. I drugo, volio bih da smo dostigli i veći prosjek plaća. Nažalost, administrativni centri i javni sektor u ovoj državi troše i imaju mnogo više od onih koji rade u proizvodnji. U tom smislu smatram da bi svi zajedno trebali osmisliti politike i strategije koje bi povećale našu ukupnu konkurentnost, ali i socijalnu osjetljivost u nastojanju da se podigne standard građana”, izjavio je Suad Huskić Načelnik općine Tešanj.   

Lokalni razvoj je pokretač regionalnog razvoja, i napretka na višim nivoima države. U posljednja dva desetljeća Tešanj je primjer uspješnog lokalnog razvoja, smatra Načelnik općine Tešanj, te ističe: “Smatram da je došlo vrijeme da se neke prepreke daljem razvoju lokalnih zajednica, a koje su ugrađene u porezni sustav promijene. Tamo gdje se kreira nova vrijednost, tu građani trebaju osjetiti rezultate svoga rada u onoj mjeri u kojoj im to pripada. Ovakav pristup bi pomogao cijeloj Bosni i Hercegovini, ubrzanim razvojem, većom odgovornošću svih, smanjenjem određenih neprirodnih privilegija, i na druge načine”. 

                                                               Poslovna zona Bukva 

“Namjera nam je da potaknemo dijalog u javnosti o ovim temama, i s tim u vezi podržavamo novi, pravedniji i razvojni model raspodjele javnih prihoda koji će biti stavljen u funkciju napretka svih. Takav primjer je i inicijativa Zeničko-dobojskog kantona bazirana na Studiji koju je izradio Ekonomski fakultet”, navodi se u priopćenju iz kabineta Općinskog načelnika.
 

Povezani članci

1

2

Video
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo
DAN KARIJERA ZŠEM-a
Individualnim pristupom studentima, stvaramo ohrabrene mlade intelektualce