ZLATO
Zlato na novom rekordu, srebro u velikom usponu
manager.ba/biznisinfo.ba Svijet 05 kolovoza, 2020
Izvor fotografije:
biznisinfo.ba

Cijene zlata dosegle su novi rekordni iznos od 2.021 američkog dolara po unci preko noći – prvi put premašivši iznos od 2.000 dolara.

 

Analitičari očekuju da srebro “zasjeni” zlato, dok se cijene plemenitih metala vrtoglavo penju usred padajuće globalne ekonomije i slabljenja američkog dolara.

Ove godine cijene zlata dosegle su rekordne vrijednosti koje nisu zabilježene od rujna/septembra 2011. Investitori bježe u “sigurna utočišta” jer pandemija ne pokazuje da bi mogli nestati.

Cijene zlata dosegle su novi rekordni iznos od 2.021 američkog dolara po unci preko noći – prvi put premašivši iznos od 2.000 dolara.

Geopolitički nemiri preko noći vjerojatno su utjecali na rast. Eksplozije u Bejrutu, u kojima je poginulo na desetine ljudi, a tisuće je ranjeno, “vjerojatno su pogurale zlato iznad 2.020 dolara”, stoji u bilješci Mizuho banke.

Cijene spot zlata do sada su porasle više od 32 posto u ovoj godini i ovo bi mogla biti najbolja godina od 1979. U međuvremenu, cijene srebra također su rasle za više od 30 posto od početka godina.

Michael Hsueh, trgovac i devizni strateg u Deutsche Banku, rekao je za CNBC da očekuje da će srebro nadmašiti zlato.

Analitičari su istaknuli da će svjetska ekonomija biti u stanju da oporavi, a to će povećati industrijsku potrošnju. To će povećati potražnju za srebrom koje ima brojne industrijske upotrebe.

– Srebro  ima mnogo veću upotrebu u industriji. U okruženju u kojem vidimo kako se globalna ekonomija oporavlja, to je još jedan razlog za kupovinu srebra – rekao je Hsueh u utorak za CNBC.

Analitičari iz Citija također su u bilješci od prošlog mjeseca istakli da oporavak proizvodnih aktivnosti gura cijene srebra u odnosu na zlato.

Analitičari se slažu da će cijene oba metala nastaviti rasti.

Tagovi:
Povezani članci

1

2