DAJTE ŠANSU OSTANKU
ZGI: Ne čekamo je da dođe, mi pravimo budućnost
Manager.ba BiH 15 veljače, 2019
Izvor fotografije:
ZGI d.o.o. Mostar

Obzirom da smo sve češće svjedoci iseljavanja, posebno mladih ljudi koji su tek izašli sa fakulteta i sa diplomom u ruci donose odluku o napuštanju svoje zemlje i nastavku života u inozemstvu, ova priča donosi nešto drugačiju stranu. 

Iako poslovna zajednica svakodnevno vodi borbu oko pronalaska i zadržavanja odgovarajućih kadrova, nekima to polazi za rukom, a nekima pak i ne. 

Tvrtka ZGI d.o.o. iz Mostara daje mogućnosti i perspektivu mladim inženjerima.

Na koji točno način, u razgovoru za Manager.ba otkriva Enisa Selmanović-Salkić (inače naša redovita kolumnistica), osnivačica i direktorica agencije za razvoj organizacija „Consultor“ i eksterni suradnik kompanije ZGI za razvoj ljudskih potencijala.

 

Enisa Selmanović-Salkić 

 

Ova mostarska tvrtka s dugogodišnjim poslovanjem, tijekom niza godina usvojila je pozitivne prakse koje su urodile odličnim rezultatima, posebno kada je u pitanju mlad i motiviran tim. Bilježi se također i rast broja zaposlenih, sa tridesetak na skoro 50, a taj broj će i dalje rasti. 

 

Kojim pozitivnim "potezima" se služi ova mostarska tvrtka, odnosno koje primjere dobre prakse primjenjuje? 

 

Kompanija ZGI je vrlo rano prepoznala važnost fokusiranog razvoja djelatnika, te činjenicu da je za uspjeh svakog ozbiljnog biznisa krucijalno da ima tim djelatnika sa razvijenim kompetencijama, koji su motivirani i osjećaju se dobro unutar organizacije i koji će u konačnici biti usmjereni na rezultat i ostvariti svaki zacrtani cilj.

Obzirom da je kompanija izrazito usmjerena na modernizaciju poslovanja, i na našim je prostorima pionir u primjeni mnogih svjetskih trendova, tako je donesena odluka o angažiranju vanjskog suradnika koji će zahvaljujući stručnim i tehničkim znanjima, doći u srž organizacije i ponuditi i implementirati konkretna rješenja.

Tako je počela naša uspješna suradnja, koja je vrlo brzo dala odlične rezultate. Postigli smo potpunu integraciju, ja sam dio tima i zajedno smo napravili mnogo sjajnih stvari. Svakodnevno zajedno radimo na novim idejama i rješenjima, kojima zajedno udahnemo život i koje uvijek daju odlične rezultate. 

U sve naše ljude ulažemo jako puno vremena i novca i to je investicija za našu zajedničku budućnost. Svakodnevno se trudimo jačati osjećaj pripadnosti i činiti da se svi osjećaju dobro i zadovoljno. 

Kada čovjeku date priliku da uči i razvija se u poslu koji voli, kada mu obezbjedite osjećaj sigurnosti i pripadnosti i prepoznate i nagradite trud i rezultat, onda imate tim izvrsnih pojedinaca koji zajedno prave iskorake i pomjeraju granice. 

Što nudite mladim inženjerima kako bi odustali od planiranog iseljavanja, odnosno u čemu prepoznaju vrijednosti poslovanja ove tvrtke?

 

Kada smo razmišljali o iseljavanju mladih, bili smo fokusirani na razloge zbog kojih donose odluku o odlasku. Proveli smo istraživanje i utvrdili da odlaze zbog poremećenog sistema vrijednosti, izostanka bilo kakve perspektive i vizije za budući razvoj.  

Shvatili smo da im trebamo dati to što im nedostaje i pokazati im da postoji kompanija koja je izgradila svoj mikro svijet u kojem vladaju poseban sistem vrijednosti i drugačija pravila. Ponudili smo im pozitivnu priču, iskustva naših zadovoljnih djelatnika i priliku da ih naučimo, razvijemo i profesionalno odgojimo. Pokazali smo im da smo snažni i povezani kao obitelj, da brinemo jedni za druge i da smo orijenitrani na budućnost.

 

 

Ne čekamo je da dođe, mi pravimo budućnost. 

Svako ko uđe u ZGI ima jednake šanse za uspjeh.

Selekcioni proces je postavljen tako da nudi iznimno iskustvo za sve kandidate, sve je uvijek transparentno i svima se komuniciraju rezultati testiranja, ishodi intervjua te koji kandidati su zaposleni i zašto.

Proces uvođenja novozaposlenih je sistematičan i transparentan, definisan je razvojni put i razvojni ciljevi. Za svaku fazu razvoja, novi kolega ima mentora koji će nesebično prenijeti sva znanja i odgovoriti na sva pitanja novog kolege. 

Sa djelatnicima se mnogo razgovara, formalno i neformalno, kako bi u svakom trenutku znali kako se osjećaju i šta im treba, te kako bi im to i obezbijedili. 

Kao tim, mnogo se družimo neformalno, zajedno slavimo i radujemo se svim pojedinačnim i timskim uspjesima. 

Kada sve to predočite nekome ko razmišlja o iseljenju u nepoznato, kada mu/joj pokažete temeljne vrijednosti i transparentnost u svakom segmentu poslovanja i pozovete ga u obiteljsko okruženje, gdje će biti prihvaćen i imati svu podršku koja mu je potrebna, jasno je da dobivamo još jednog mladog čovjeka koji ostaje. 

Zbog toga smo iznimno sretni i ponosni. 

 

Mogu li se u ovoj tvrtki zaposliti i pripravnici ili je ipak potrebno neko prethodno radno iskustvo?

 

U najvećem broju slučajeva zapošljavamo mlade inženjere bez radnog iskustva. Oko 80% kolega koji se priključuju našem timu, pripravnici su bez radnog iskustva.

Kolege koje će ih educirati i biti im mentori, također su jednom bili pripravnici bez iskustva i vrlo brzo se poistovjete i nađu zajednički jezik. 

Imamo privilegiju da imamo odličan tim vrhunskih stručnjaka koje smo kroz godine samostalno razvijali i gradili, a sada oni svoje znanje prenose na nove generacije. 

To je situacija u kojoj se svi osjećaju dobro – i kolege mentori koje dijele svoja znanja i mlade kolege koje imaju nekoga ko ih želi naučiti i voditi kroz profesionalni razvoj. 

 

 

Jesu li trenutno negdje objavljeni i dostupni otvoreni natječaji za posao inženjera u ovoj tvrtki?

 

Upravo je zatvoren jedan od natječaja i trenutno provodimo selekcijski proces za zapošljavanje novog kolege u našem Odjelu laboratorije.

Ono što je pozitivan trend je da na naše natječaje raste broj prijava, što znači da sve više mladih ipak odlučuje dati šansu ostanku. To znači da nešto ipak radimo dobro. 

Također, i mimo natječaja imamo mail za otvorene prijave, pa imamo dosta dobru bazu biografija. Kod svakog novog zapošljavanja, sudionici selekcionog procesa su obavezno i kandidati iz naše baze, koji su se samoinicijativno prijavili. 

Dodatno, imamo i dobru suradnju sa ciljanim fakultetima. Veliki broj studenata dolazi na praksu i to za njih uvijek bude posebno iskustvo. Neke od tih studenata smo i zaposlili, odmah po završetku studija, što je još jedna pozitivna priča.  

 

Koji su naredni planovi u poslovanju ZGI-a u 2019. godini?

 

Tekuća godina je započeta proširenjem djelovanja na nova tržišta i otvaranje ZGI Hrvatska. 

Taj projekat je bio veliki izazov, jer ulazimo na novo tržište, gdje smo nepoznati i gdje možda vrijede drugačija pravila.

Ipak, kao i svemu ostalome, i ovom projektu smo pristupili studiozno, napravili puno istraživanja i donijeli odluku da počnemo sa širenjem našeg djelovanja i pozitivne priče i na region.

Zahvaljujući dobroj pripremi, već na početku poslovnog djelovanja ZGI Hrvatska, imamo odlične rezultate.

Uspješno smo prebrodili sve izazove koje sa sobom nosi nova sredina i već postajemo prepoznatljiv brend na tržištu. 

Što je najvažnije, uspjeli smo prenijeti pozitivnu atmosferu i dobre prakse i na naš tim u Hrvatskoj, koji također raste i kraj godine će dočekati u većem broju nego trenutno. 

Dodatno, iako više od dvije decenije poslujemo na tržištu cijele BiH, ove godine smo i zvanično registrirali našu Podružnicu u Tuzli i već imamo jako dobre rezultate od naših kolega iz Tuzle.

Dodatno, planiran je rast i razvoj ZGI u BiH, imamo velike i ambiciozne projekte koji će zahtijevati i dodatna proširenja našeg tima. 

Radujemo se novim kolegama, jer svako od njih donese nešto novo i pozitivno. 

Također, u planu imamo i nekoliko odličnih razvojnih projekata za naše djelatnike, dodatne i stručne edukacije i puno druženja i smijeha.

Najbolje tek dolazi!