LILIJAN SULEJMANOVIĆ
Završila Oksford i Harvard, u Sarajevu pokreće biznis
Manager.ba/biznisinfo.ba BiH 05 ožujka, 2018

Sarajka Lilijan Sulejmanović, koja ima diplome sa Oksforda i Harvarda, jer je na oba univerziteta završila postiplomski studij, odlučila je s partnerima pokrenuti biznis u BiH.

Ona je samo jedna od predstavnika bh. dijaspore koji se sve više okreću ulaganju i pokretanju poslova u BiH.

„Vidim veliki potencijal za razvoj bh. ekonomije i privrede kroz poduzetništvo kako bismo na neki bolji način iskoristili sve alate, vještine i znanja koja imamo, a koje smo stekli u proteklih 20 godina, naročito dijaspora“, kazala je ona i dodala:

„Bogati smo resursima, od poljoprivrede pa do male, ali i obrazovane radne snage…Mislim da je poduzetništvo naša snaga, motor našeg razvoja“.

S lokalnim partnerom odlučila je pokrenuti proizvodnju energetskih pločica.

Kaže da je primijetila da na našim policama nemamo baš nekih zdravih, maloprocesiranih proizvoda. U Engleskoj, naprimjer, sve je veća svijest ljudi o tome šta se unosi u organizam.

„Mislim da to ovdje kod nas tek počinje, ali ponuda komercijalnih proizvoda u prehrani još nije zadovoljavajuća jer ne prati saznanja o važnosti zdrave ishrane za imunitet, energiju, mentalno zdravlje… To je nešto što se kod nas može pokrenuti, kroz neki mini pogon, bez ogromnih ulaganja i fabrika“, ističe ona.

Kompanija se zove TE ORA, a proizvod će se zvati Bar Do, a naziv je izabran zbog šatrovačkog jezika.

Sada imaju pet energetskih pločica koje su zbog jednostavne proizvodnje minimalno procesirane, a sadrže voće, neki i orašaste plodove, med i crnu čokoladu. Nema dodatnih šećera i alergena poput mlijeka, glutena. Testirane su energetske vrijednosti, uzorke su pripremili i već ih poslali na neke sajmove. Traže distributere u BiH i regionu.

„Nakon potpisivanja ugovora odmah ćemo pokrenuti proizvodnju, već imamo spremne ljude koje ćemo zaposliti. Gdje god smo proizvode poslali na degustaciju, dobili smo pohvale za fenomenalan ukus. Sve što namjeravamo raditi, bit će s lokalnim firmama, dobavljačima. Osim domaćeg tržišta, brend planiramo razvijati i u svijetu, a planiramo i izvoz. Imam veliko pouzdanje u naše ljude i talent“, zaključuje Sulejmanović.

Povezani članci

1

2

Video
Željko Kiauta, poduzetnik iz Francuske
Od nogometnih škola Veleža i Lyona do platforme Sportiw
DAVORIN VIDAČKOVIĆ, GUMA M
Izazov je i užitak voditi tvrtku simbol automobilske branše
IVICA SIVRIĆ, REDAH
Javni sektor je često u sukobu umjesto u partnerstvu s privatnim