PROJEKTI
Završetak Pelješkog mosta kasnit će najmanje tri mjeseca
Manager.ba/biznisinfo.ba Regija 01 lipnja, 2020
Izvor fotografije:
biznisinfo.ba

Završetak Pelješkog mosta kasni najmanje tri mjeseca, a Hrvatskim cestama je od kašnjenja gradnje mosta veći problem kašnjenje radova na dionici ceste Doli-Sparagović koju gradi grčka kompanija Avax.

 

Projekt izgradnje mosta Pelješac i nove spojne pelješke ceste suočava se s dva velika problema.

Završetak izgradnje mosta kasnit će najmanje tri mjeseca jer IGH i Invest inženjering, firme koje obavljaju nadzor izgradnje, ne mogu u Kini obaviti kontrolu kvalitete izrade elemenata čelične rasponske konstrukcije mosta, a bez toga elementi ne mogu biti upućeni u Hrvatsku, piše Jutarnji list.

Zbog pandemije koronavirusa radnici ovih firmi ne mogu otići u Kinu pa se sad traži mogućnost angažmana neke strane kompanije koja bi u Kini obavila taj posao.

Razgovara se s jednom američkom i njemačkom tvrtkom, prenosi Hina.

Rješenje se mora postići u što kraćem roku jer bi u suprotnom moglo doći do zaustavljanja proizvodnje čeličnih elemenata, što bi pak dovelo do puno duže odgode završetka mosta.

Početkom godine u Hrvatsku je stiglo tek 29 elemenata konstrukcije od njih 165 koliko ih treba biti dopremljeno.

Hrvatskim cestama kao investitoru daleko veći je problem kašnjenje radova na 18 kilometara dugoj dionici pelješke ceste od Sparagovića do Doli koju gradi grčka kompanija Avax.

Grci su na gradilište uvedeni u prosincu/decembru 2019. a u ovih šest mjeseci obavljeno je samo krčenje terena na trasi.

Rok za izgradnju dionice je 28 mjeseci, a sugovornici za Jutarnji kažu da Grci taj rok mogu dosegnuti samo ako ozbiljno krenu raditi.

Do sada su zastoj radova pravdali koronavirusom, iako ta činjenica primjerice nije zaustavila Strabag čiji radnici odlično napreduju na prvoj dionici ove ceste od Jadranske magistrale do Sparagovića.

Usporedbe radi, Strabag je na gradilište uveden tek mjesec dana ranije od Avaxa, prenijela je agencija Fena.

Tagovi:
Video
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo
DAN KARIJERA ZŠEM-a
Individualnim pristupom studentima, stvaramo ohrabrene mlade intelektualce
IVAN ŠIMIĆ, HERTRONIC
I uspješan poduzetnik i vrstan književnik
Savjeti