PROJEKTI
Završena rekonstrukcija Ferhadije
Manager.ba/akta.ba BiH 25 kolovoza, 2019
Izvor fotografije:
akta.ba

Završena je sanacija dijela ulice Ferhadija, od Trga fra Grge Martića do ukrštanja sa Gazi Husrev-begovom ulicom.

Zbog velike frekvencije prolaznika u ovom periodu, ubrajanje krakova s ulicom Ferhadija, u blizini Bezistana, bit će završeno poslije Sarajevo Film Festivala, potvrđeno je u nadležnoj Službi za investicije i komunalne poslove. 

Na cijeloj dionici su uklonjene stare ploče i provjereno stanje svih podzemnih instalacija. 

Potom je izmijenjen dio cjevovoda i urađeni svi pojedinačni vodovodni priključci. 

BH Telecom je na cijeloj dionici postavio nove instalacije, dok su Sarajevogas i Elektrodistibucija uradili mjestimične zamjene instalacija. 

Regulirana je i oborinska odvodnja.

Po završetku ovih radova, na dionici je postavljena armirano-betonska podloga i na nju nove kamene ploče debljine 10 cm.

Završetkom ovog projekta, rekonstruirana je cijela ulica Ferhadija u dijelu kroz općinu Stari Grad, dužine preko 360 metara. 

Prva i druga faza radova izvedene su 2012. i 2013. godine. 

Dionica koja je sada urađena prethodnih godina održavala se kroz zamjene ispucalih ploča i tekuće održavanje, a potpuna rekonstrukcija nije urađena više od dvadeset godina. 

Početkom ove godine Općina Stari Grad i Direkcija za ceste KS potpisali su sporazum kojim su zajedno ušli u ovaj projekt i financirali ga sa 789.000 KM.

Pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva Vratnik, u okviru redovnog noćnog pranja ulica za koje su angažirani od strane Općine Stari Grad, svake noći vrše pranje dionice od Baščaršijskog trga, preko Sarača i Ferhadije, sve do Trga Fra Grge Martića, kako bi uže starogradsko jezgro zasjalo punim sjajem.

Sanacijom ovog dijela Ferhadije završena je obnova ulica užeg starogradskog jezgra koja je počela prije devet godina, a uključuje Veliki i Mali Bravadžiluk, Oprkanj, Baščaršijski trg, Sarače, Ferhadiju i Trg Fra Grge Martića.

Tagovi: