BURZE
Zagrebačku burzu zahvatila rasprodaja neviđena još od afere Agrokor
Manager.ba/poslovni.hr Regija 24 veljače, 2020
Izvor fotografije:
poslovni.hr

“Panična rasprodaja zahvatila je i likvidna i nelikvidna izdanja”, dodaje Rinkovec.

 

Čim je počelo trgovanje sve su dionice zaronile u minus, jedino su Čakovečki mlinovi i Končar-Distributivni i specijalni transformatori bilježili rast cijene.

Snažna rasprodaja dionica zahvatila je domaće tržište kapitala na otvaranju trgovanja u ponedjeljak.

Indeks Zagrebačke burze oko podneva je gubio više od 3,6 posto i spustio se sve do 1949 bodova, a tako snažan pad posljednji je puta zabilježen u vrijeme kada je kriza u tadašnjem Agrokoru bila na vrhuncu, odnosno 27. travnja/aprila 2017. kada je mjerilo srezano 2,7 posto.

Među dionicama iz sastava CROBEX-a najveći pad od gotovo 8 posto posto bilježe Optima telekom i Atlantska plovidba, ali rasprodaju ipak predvode turističke dionice.

Tako Vamalar Riviera gubi 5,4 posto, Arena Hospitality Group 6,7 posto, a Maistra 3,9 posto.

Valja naglasiti kako je rasprodaja već generirala više od 28 milijuna kuna prometa, približno kao u dva posljednja dana ukupno.

Broker investicijskog društva Credos, Roman Rinkovec smatra kako uopće nema dileme da je rasprodaja motivirana širenjem epidemije koronavirusa, posebno od kada se na udaru našla i Italija.

“Čim je počelo trgovanje sve su dionice zaronile u minus, jedino su Čakovečki mlinovi i Končar-Distributivni i specijalni transformatori bilježili rast cijene. U ovom trenutku u zelenom su samo Čakovečki mlinovi”, ističe Rinkovec.

“Panična rasprodaja zahvatila je i likvidna i nelikvidna izdanja”, dodaje Rinkovec.

Dok je negativna reakcija što se tiče turističkih i prijevozničkih dionica još donekle i očekivana, Rinkovec ističe kako baš i ne vidi razlog da se investitori počnu rješavati svih ostalih izdanja.

Povezani članci

1

Video
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo
DAN KARIJERA ZŠEM-a
Individualnim pristupom studentima, stvaramo ohrabrene mlade intelektualce
IVAN ŠIMIĆ, HERTRONIC
I uspješan poduzetnik i vrstan književnik
Savjeti