HRVATSKA
Za mjere zapošljavanja izdvaja rekordnih 400 miliona maraka
Manager.ba/poslovnenovine.ba Regija 03 srpnja, 2018

Hrvatsko ministarstvo rada i mirovinskoga sistema u ovoj godini za provođenje mjera aktivne politike zapošljavanja ima na raspolaganju rekordnih 1,6 milijardu kuna (oko 400 miliona maraka) što je dovoljno za ‘aktivaciju’ gotovo 36 ili 37 hiljada osoba, rekla je državna sekretarka Katarina Ivanković Knežević na predstavljanju mjera u Hrvatskom udruženju poslodavaca (HUP).

“Paket mjera koji je u izmijenjenom i jednostavnijem obliku pokrenut od ove godine pod nazivom “Zaposli se u Hrvatskoj”, nudi mogućnost od samozapošljavanja i samousavršavanja do stalnog sezonca”, rekla je Ivanković-Knežević.

U posljednje dvije godine, napomenula je, zabilježen je značajan broj osoba koje rade kao stalni sezonci. To znači da zaposlenik dio mjeseci radi za poslodavca u sezoni, a ostali dio dobiva naknadu sa Zavoda za zapošljavanje, koja se kreće do najviše 4.000 kuna (oko hiljadu maraka) za prva tri mjeseca, a kasnije se smanjuje.

Vezano za mjeru posebne podrške samozapošljavanja, statistike govore da je u prvih pet mjeseci 150 posto više ugovorenih podrški nego cijele prošle godine. Iako je interes velik, gotovo pola zahtjeva za samozapošljavanje bude odbijeno jer poslovni planovi nisu napravljeni zadovoljavajuće, odnosno podnositelji ne znaju kako staviti ideju na papir.

Uz mjere zapošljavanja, državna sekretarka je spomenula i mjere zadržavanja, koje su namijenjene zadržavanju osoba u Hrvatskoj, ali i projekt “Zaželi” u sklopu kojeg je dosad zaposleno 3.800 žena koje brinu za 20 hiljadu staračkih i samačkih kućanstava. U sklopu tog projekta koji se financira iz evropskih socijalnih fondova do kraja ljeta biti će zaposleno više od 7.000 žena.

Povezani članci

1

2

Video
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo
DAN KARIJERA ZŠEM-a
Individualnim pristupom studentima, stvaramo ohrabrene mlade intelektualce