KAD SE KRENE ISPOD PRENJA
Za šest godina od Mostara do Sarajeva putovat će se manje od sat vremena 
Manager BiH 03 veljače, 2023

Tunel Prenj dio je dionice autoceste Ovčari – tunel Prenj – Mostar sjever i ključni je objekt za povezivanje Sarajeva s Mostarom, odnosno jače unutarnje povezivanje Bosne sa Hercegovinom

 

Novoizgrađeni tunel Ivan na koridoru 5C posjetili su jučer predsjednica Europske banke za obnovu i razvitak (EBRD) Odile Renaud-Basso, šef Izaslnastva EU u BiH Johann Sattler, direktor JP Autoputevi RS Nedeljko Ćorić i njihov domaćin direktor JP Autoceste FBiH Elmedin Voloder.

 

Ove godine počinje gradnja 110 km autoceste

"Ove godine počinje gradnja kompletnog sjevernog dijela Koridora 5C, ukupno 50 kilometara, a uz to još ugovaranje dvije dionice na jugu, 14,5 kilometara od Mostara jug do Bune. Ono što je u ovom trenutku najvažnije na Koridoru 5C je činjenica kako su za dva najkompleksnija projekta, tunel Prenj i Mostarska obilaznica, raspisani tenderi, a početak izgradnje planiran je sredinom ove godine. U ovoj godini u Federaciji BiH ćemo imati u izgradnji 110 kilometara autoceste", istaknuo je Voloder.

Tunel Prenj najduža je i najsloženija građevina na cijelom Koridoru 5C. Trebao bi biti dug 10,45 km i biti deveti najduži cestovni tunel u Europi i prvi tunel u Bosni i Hercegovini koji prelazi granicu od 6 km.

Voloder je naveo kako će autocesta od Sarajeva do Mostara uvelike skratiti putovanje. Trenutna duljina ceste M-17 od Mostara do Sarajeva je 113 km, a duljina autoceste će biti 82 km. Vrijeme putovanja će se skratiti s dosadašnjih dva sata na nešto manje od jednog sata vožnje.

"Tunel Prenj dio je dionice autoceste Ovčari – tunel Prenj – Mostar sjever i ključni je objekt za povezivanje Sarajeva s Mostarom, odnosno jače unutarnje povezivanje Bosne sa Hercegovinom, što je i strateški cilj, odnosno kompletiranje izgradnje cijelog koridora 5C kroz Federaciju BiH", naglasio je Voloder. Potvrdio je kako radovi na tunelu Prenj počinju sredinom ove godine i trajat će šest godina.


Tri prioriteta EBRD-a 

Predsjednica EBRD-a Odile Renaud-Basso podsjetila je kako je ova banka, od početka rada u BiH, investirala 3 milijardne eura i kako će nastaviti pružati potporu Bosni i Hercegovini putem različitih projekata.

"EBRD realizira tri prioritea u BiH, a to su razvoj privatnog sektora, s obzirom da postoji zdrav privatni sektor sa malim i srednjim preduzećima, na drugom mjestu prioriteta su infrastrukturni projekti, kao što je autocesta na Koridoru 5c, dok je treći prioritet takozvana „zelena agenda“, odnosno zelena transformacija u procesu dekarbonizacije", naglasila je Basso.

"Imala sam priliku s predstavnicima vlasti u BiH razgovarati o zajedničkim prioritetima i planovima, tako da sam veoma zadovoljna pozitivnim koracima, koji se odvijaju u BiH u procesu pristupanja EU u smislu kandidatskog statusa", poručila je ona.


Sattler se nada završetku izgradnje do 2028. ili 2029. godine

Voditelj izaslanstva EU u BiH  Johann Sattler zadovoljan je posjetom i viđenim na terenu, ali i razgovorima sa predstavnicima vlasti u BiH, kao i sa direktorima JP Autoceste FBiH Elmedinom Voloderom i JP Autoputevi  RS Nedeljkom Ćorićem.

"Ovdje govorimo o projektu Koridora 5C, čiju izgradnju financiraju različite institucije, a govorimo o četiri milijarde ukupne investicije. Sva ta sredstva dolaze putem povoljnih kredita ili grantova i to je ono što ih čini vrlo privlačnim", ukazao je Sattler, izrazivši zahvalnost svim razinama vlasti u BiH, te direktorima i vrijednim radnicima oba javna poduzeća, koji sudjeluju u realizaciji projekta izgradnje autoceste na Koridoru 5C.

Sattler smatra kako će završetak izgradnje Koridora 5C u velikoj mjeri nabolje promijeniti život građana u BiH, od kojih čak 60% živi i radi duž ove autoceste, a poseban benefit osjetit će poslovni ljudi, koji surađuju s partnerima iz EU. Satler je izrazio nadu kako će svi uključeni u realizaciju ovog projekta dati sve od sebe da Koridor 5C u BiH bude završen do 2028. ili 2029. godine

 

Manager.ba

Povezani članci

1

2

Video
Specijalna bolnica Sv. Katarina
Centar za bolesti kralježnice - Liječenje prijeloma i ozljeda kralježnice
NOBEL CORPORATION
Kako je Tornado izbrisao sramotni grafit u Mostaru
Specijalna bolnica Sv. Katarina
Iskustvo pacijenta – prevencija iznenadne srčane smrti
Savjeti