VOĐENJE TIMA
Zašto u poslovnom svijetu morate pokazati ljutnju. Ponekad.
Manager BiH 05 prosinca, 2023

 

Potiskujete li ljutnju u poslovnom okruženju, ona će kad tad izaći na vidjelo. Možda ste je zadržali jer niste htjeli nikoga povrijediti, ali na kraju će stradati oni koji vam ne predstavljaju prijetnju. 


Ljutnja je emocija koja nije strana ljudima u poslovnom svijetu. Od nesposobnog suradnika do dobavljača koji je propustio isporučiti ključnu robu, prilika za naljutiti se ima i više nego dovoljno.

Pa ipak, menadžere i poduzetnike se uči kako treba izbjegavati ljutnju, kako je to emocija kojoj nema mjesta u poslovnom svijetu. Blog Pick the Brain ne slaže se s time. Evo njihovih pet razloga zašto se nekad treba naljutiti i pokazati kako se ljutiš:


1. Potisnuta ljutnja izaziva zdravstvene probleme

Gomilanje ljutnje u nutrini može izazvati teške zdravstvene probleme, pokazale su ozbiljne medicinske studije. Među njima su glavobolje, probavne smetnje i nesanica, a na ekstremnoj strani ljestvice čak i depresija, povišeni krvni tlak, srčani ili moždani udar.


2. Pohranjena ljutnja pretvara se u izopačeno ponašanje

Potiskujete li ljutnju u poslovnom okruženju, ona će kad tad izaći na vidjelo. Možda ste je zadržali jer niste htjeli nikoga povrijediti, ali na kraju će stradati oni koji vam ne predstavljaju prijetnju, često dijete ili kućni ljubimac. U najtežim slučajevima, dugotrajno potiskivanje ljutnje može dovesti do težih poremećaja, napadaja panike, iracionalnog straha ili neobuzdanog bijesa. Ljudski mozak zna biti jako kreativan kad treba izbaciti potisnutu emociju.


3. Drugi moraju znati kako vam štete

Često vaši suradnici ne znaju kako vas svojim ponašanjem uznemiruju. Tek ako im kroz ispoljenu ljutnju pokažete svoje prave emocije moći ćete utjecati na osobu koja vas ljuti i pružiti joj priliku promijeniti dinamiku vašeg odnosa.


4. Morate znati postaviti granice

Ako ne iskusite ljutnju u svojoj punoj snazi, nećete moći odgovoriti na neka ključna pitanja vezana uz nju. Jako je važno shvatiti ljuti li vas neka osoba svojim postupcima, ili je pravi razlog ljutnje vaša stara rana iz prošlosti. Jeste li ljuti jer ste nesigurni, ili se netko drugi prema vama odnosi loše?

Ako uspješno odgovorite na ta pitanja, znat ćete i kako dalje voditi odnose koji vas dovode u stanje ljutnje.


5. Iskusiti ljutnju može biti ugodno iskustvo

I u ljutnji može biti radosti. Samo je treba iskusiti svjesno. Ako se prepustite ljutnji, upoznat ćete sebe bolje nego u trenucima kad je zaniječete i potisnete. Ljutnja je normalna ljudska emocija, i ne trebate dopuštenje da je iskusite.


Stratego | Manager.ba

 

Video
ASA BOLNICA
ASA Bolnica Sarajevo, februar 2024
MIRO RAGUŽ
Umjesto građevinskog inženjera postao pionir grafičkog dizajna
RASIM MEMAGIĆ, ALMA RAS D.O.O.
Brend iz Olova koji je krenuo u svijet