SAVJETI
Zašto se danas poslovni lideri okreću stoicizmu
manager.ba/poduzetnik.biz 02 studenog, 2020
Izvor fotografije:
poduzetnik.biz

Car Marko Aurelije bio je veliki sljedbenik stoicizma što mu je pomoglo da gotovo dva desetljeća vodi Rim.

 

Zatražite poduzetnike da navedu svoj najveći izazov i čut ćete mnogo različitih odgovora: donošenje teških odluka, određivanje prioriteta, zadržavanje pozitivnog stava, održavanje tempa rada. Popis će zasigurno biti mnogo duži. Ali kao što svi znamo, pokretanje i vođenje tvrtke nije za one “slaba srca”. No pitate li poduzetnike imaju li mentalni okvir koji će im pomoći da se nose s tim izazovima – možda će im na to pitanje biti teže odgovoriti.

A što kada bih vam rekao da takav mentalni okvir možete pronaći u školi filozofije koja datira iz razdoblja drevne Grčke? I da vam ona može pomoći da se svakodnevno nosite s poslovnim izazovima, a dodatno može čak obogatiti i kvalitetu vašeg osobnog života? Ne morate biti znanstvenik da biste osmislili kako ju implementirati u svoj život. Riječ je o stoicizmu, praktičnoj filozofiji koju koriste neki od najvećih poslovnih umova danšnjice, uključujući Tima Ferrissa, Ryana Holidayja, Ariannu Huffington i Jacka Dorseyja.

Car Marko Aurelije bio je veliki sljedbenik stoicizma što mu je pomoglo da gotovo dva desetljeća vodi Rim. Aurelije je zapisivao svoja zapažanja u dnevnik koji je kasnije objavljen pod naslovom Meditacije. Stoicizam je Aureliju bio vodič za krjepostan život, pomažući mu da se, usprkos teškoćama koje su ga pratile, usredotoči na ono što je važno i trajno. U svojim Meditacijama zapisao je: “Naše akcije mogu biti ometene… ali naše namjere i karakter – ne”.

Kao poduzetnici, ne možemo kontrolirati svaki faktor koji utječe na našu tvrtku, ali možemo prihvatiti lekciju stoicizma i kontrolirati naše vlastite akcije i reakcije. Imajući to na umu, evo nekoliko lekcija iz stoicizma koje meni pomažu da uspješno vodim svoju tvrtku JotForm. Mislim da one mogu biti vrijedne za svakog poduzetnika – i za one koji su tek osnovali svoju tvrtku i za one dugogodišnje poduzetnike koji se bore da održe kontinuitet uspješnog poslovanja.

1. Kako postaviti prioritete


“Ako tražite mir, radite manje. Ili (točnije): radite ono što je od esencijalne važnosti. Radite manje, ali bolje. Jer većina onoga što radimo ili kažemo nije od esencijalne važnosti.”

Marko Aurelije

Nakon pokretanja tvrtke dugo sam pokušavao raditi sve – od korisničke usluge do kreiranja vizije. Ne čudi da nisam ostvarivao rast koji sam očekivao. Vrijeme je najdragocjenija stvar koju imamo na raspolaganju, posebno u startup svijetu. Ključno je usmjeriti energiju na zadatke koji vode našu tvrtku prema naprijed, na zadatke koje je Aurelije nazvao “esencijalnim”. Jednom, kada počnete tako raditi, veća je vjerojatnost da ćete ostvariti svoje poslovne ciljeve, bilo da je riječ o širenju baze korisnika, ulasku na novo tržište ili o nekom drugom cilju.

Po mom mišljenju, potrebno je provesti automatizaciju gdjegod je to moguće i delegirati one zadatke koje jednako tako kvalitetno mogu napraviti vaši suradnici. Primjerice, zadaci vezani uz korisničku uslugu oduzimali su previše moga vremena, a mogli su ih jednako tako dobro obavljati i drugi članovi moga tima.

2. Kako kontrolirati stres

Epiktet, istaknuti grčki filozof koji je jedan od važnijih predstavnika kasnog stoicizma, napisao je kako je glavni cilj stoicizma “identificirati i razdvojiti stvari i događaje za koje jasno možemo reći da su eksterni i nisu pod našom kontrolom i one za koje možemo reći da su pod našom kontrolom i na koje možemo utjecati”.

Poduzetnici se svakodnevno suočavaju s različitim pritiscima: rokovima, količinom preuzetih obveza, očekivanjima investitora i pritužbama kupaca. Često se taj pritisak pretvara u kronični stres. A to ne samo da nije dobro za naše zdravlje, već pati i naše poslovanje jer, pod stresom, razina naše produktivnosti neprestano opada.

Neki ljudi se, međutim, bolje nose s pritiskom. Oni, između ostalog, prepoznaju ono o čemu je Epiktet govorio – koje stvari i događaje mogu kontrolirati, a koje ne. Stoga se fokusiraju samo na ove prve te tako štede svoje vrijeme i promoviraju pozitivnu kulturu rada.

3. Kako zaustaviti prokrastinaciju


“Nije nam dan kratak život, već ga sami činimo kratkim jer previše vremena trošimo uzalud.”

Lucije Anej Seneka

Važno načelo stoicizma je ne gubiti vrijeme i živjeti svaki dan kao da nam je posljednji. Ideja o tome da osvijeste svoju smrtnost može uplašiti neke ljude, no ona na mene utječe pozitivno jer me motivira da živim u sadašnjosti i ne odgađam stvari.

U pismu svom starijem bratu Seneka opisuje metodu koja mu pomaže da najbolje iskoristi svaki dan. On bi si na kraju svakog dana postavio nekoliko pitanja:

  • Kako sam danas postao bolji?
  • Što sam radio sa svojim vremenom?
  • Kakvi su bili moji rezultati?

Ovu sam korisnu vježbu uvrstio u svoju svakodnevnu rutinu. Ako znate da ćete na kraju svakog dana odgovarati na ova pitanja, razvit ćete veći osjećaj odgovornosti i nećete ostavljati poslove nezavršenim.

se
Pritiske, strahove, uspone i padove nikad nećete moći izbjeći u potpunosti, no ono što možete učiniti jest naučiti kako njima bolje upravljati.

4. Kako ići dalje unatoč strahu

Da biste bili korak ispred konkurencije, morate biti inovativni. A inovativnost uključuje i rizik – kalkulirani, ali ipak rizik. Mogli biste pomisliti da su najbolji lideri lišeni svih strahova, no to nije tako. Oni su jednostavno naučili nositi se sa svojim strahovima i, unatoč njima, ići dalje. I kao što bi vam svaki stoik rekao: beskorisno je priželjkivati ​​da su stvari na svijetu drukčije. Umjesto toga, trebali bismo naučiti djelovati u situaciji onakvoj kakva ona jest, a to podrazumijeva i da naučimo živjeti sa svojim strahom koji se prirodno pojavljuje u određenim situacijama. Da bi to postigli, stoici su koristili metodu koja se zove “premeditatio malorum” (hrv. predumišljaj zla). Zamislite najgori scenarij i bit ćete psihološki spremni na sve što vam budućnost donosi. Shvatit ćete da ste jači i od tog najgoreg scenarija, a vaš izvorni strah neće više biti tako intenzivan.

Teško je voditi vlastitu tvrtku. Pritiske, strahove, uspone i padove nikad nećete moći izbjeći u potpunosti, no ono što možete učiniti jest naučiti kako njima bolje upravljati. Usvojite neke pouke koje nudi stoicizam i vaš će privatni i poslovni život biti na dobitku.