Zaštita zemljopisnog podrijetla proizvoda sve važnija je tema za poljoprivredne proizvođače u Bosni i Hercegovini. Inicirala ju je Europska unija radi prepoznavanja proizvoda specifičnih za regije po kvalitetu, tradiciji i proizvodnji, a s njom Bosna i Hercegovina može značajno povećati konkurentnost proizvoda.
Zaštita zemljopisnog podrijetla omogućava specifičnim proizvodima iz određenih regija prepoznavanje na tržištu zbog svojih jedinstvenih karakteristika koje su povezane sa specifičnim zemljopisnim područjem. Ovaj oblik zaštite ne samo kako štiti kvalitet proizvoda već doprinosi i promociji kulturne baštine i očuvanju tradicije. U BiH trenutno ima 20 zaštićenih proizvoda, od toga 11 sa oznakom zaštite zemljopisnog podrijetla, 6 sa oznakom zaštite podrijetla i 3 proizvoda zajamčenog tradicionalnog specijaliteta.
"Bosna i Hercegovina ima takav zemljopisni položaj, takve klime, zemljište - svaka regija ima prepoznatljive proizvode, mediteranske u dijelu Hercegovine, kontinentalne, brdsko-planinske. Mislim kako trebamo iskoristiti tu prednost. To su uglavnom "premium" proizvodi i proizvođači koji su i do sada to radili, nekoliko naraštaja. Samo ih sada treba bolje predstaviti i nastaviti to raditi kako bi i njihove obitelji imale veću korist od te proizvodnje", objašnjava Dragan Brenjo, predstavnik Agencije za sigurnost hrane BiH.
"Proizvođači su spremni i predani ovom poslu, tim više što BiH nema poljoprivredu koja može proizvoditi velike količine za svjetsko tržište, nego baš ‘premium’ proizvode - proizvode s oznakom zemljopisnog podrijekla, koji mogu naći put na tržište ne samo u BiH nego i u okolnim zemljama te u EU", kaže Nenad Novaković, direktor sertifikacjske kuće Organic Control System.
"Zahvaljujući Agenciji za hranu i zaštiti zemljopisnog podrijetla, proizvođači bamije u Distriktu Brčko imat će priliku za veće poticaje, površine koje su ranije bile 1.500 kvadrata smanjiti na 500 kvadrata i omasoviti proizvodnju te poboljšati turističku i gastro ponudu kada je Brčko u pitanju", ističe Savo Lukić, predsjednik Udruge Voćni klub Brčko.
"Nije ovo samo značajno za našu udrugu nego za cijeli prostor sjeveroistočne Bosne i za sve udruge koja gravitiraju na Majevici jer uvodi se novi standard, stvara se povjerenje kod kupaca - ove proizvode će ¸kontrolirati Agencija za sigurnost hrane BiH, Organic system iz Subotice i mi našom internom kontrolom. Prvi put u BiH mi imamo brendirani med u koji kupci neće imati nikakvu sumnju", navodi Šefik Čivić, predsjednik Pčelarskog društva Nektar iz Tuzle.
Zaštita zemljopisnog podrijetla ima i širi društveni i ekonomski značaj. Sustav malim proizvođačima omogućava staknuti se visokokvalitetnim proizvodima, čime se doprinosi i očuvanju tradicije koja svaki proizvod čini jedinstvenim.
Federalna.ba | Manager.ba