SAVJETI
Warren Buffett preporučuje jednostavnu vježbu prije nego što odlučite uložiti u bilo što
Manager.ba/poslovni.hr 01 ožujka, 2020
Izvor fotografije:
poslovni.hr

Postoji beskonačan broj razloga zbog kojih biste mogli odlučiti investirati u određenu tvrtku. Ali glavni ravnatelj Berkshire Hathawayja Warren Buffett kaže kako postoji jedan kojeg uvijek trebate izbjeći.

 

Svaka pojedinačna dionica može nadmašiti ili podbaciti, a dosadašnje zarade ne mogu predvidjeti buduće rezultate.

Postoji beskonačan broj razloga zbog kojih biste mogli odlučiti investirati u određenu tvrtku. Ali glavni ravnatelj Berkshire Hathawayja Warren Buffett kaže kako postoji jedan kojeg uvijek trebate izbjeći: kupiti dionice samo zato što mislite da će njihova cijena porasti.

To je zato što čak ni najbolji ulagači nisu u stanju predvidjeti kako će tržište funkcionirati.

Umjesto toga, trebali biste ulagati u kompanije koje razumijete i za koje vjerujete kako će ponuditi dugoročnu vrijednost, kazao je Buffett.

Bez obzira koliko puno ili koliko malo kupovali dionice, trebali biste pružiti svoje obrazloženje na papiru bez oslanjanja na vanjske resurse, kazao je Buffett CNBC-u ovaj tjedan.

„Svi koji žele kupiti dionice trebali bi biti u stanju napisati točno zašto planiraju ulagati u tu pojedinu tvrtku.”, kazao je Buffett.

Također ne misli kako bi ulagači trebali brinuti o tome koliko će dionice rasti ili padati u skorom roku. Ako želite predvidjeti što će cijena dionica učiniti, „možete imati odvojeni komad papira”, kazao je. Umjesto toga, Buffett preporučuje usmjeravanje na tvrtke koje će s vremenom zadržati svoju vrijednost. Kao što je rekao CNBC-u 2018. godine, „nitko ne kupuje farmu na temelju toga misli li da će padati kiša sljedeće godine”.

„Kupujete poslovanja”, izjavio je Buffett ovaj tjedan za CNBC. Budući da ljudi mogu „donositi odluke svake sekunde s dionicama”, za razliku od ulaganja u fizički entitet kao što su trgovine ili farme, „misle kako je ulaganje u dionice različito od ulaganja u poslovanje. Ali nije.”

 

Tri glavna pravila

Buffett slijedi tri pravila pri odlučivanju u koje će tvrtke ulagati: „Kao prvo, moraju ostvariti dobar povrat neto materijalnog kapitala potrebnog za njihovo poslovanje. Drugo, moraju ih voditi sposobni i pošteni menadžeri. Konačno, (dionice, udjeli) moraju biti dostupne po razumnoj cijeni”, napisao je u godišnjem pismu za 2019. dioničarima Berkshirea.

Pritom svaka pojedinačna dionica može nadmašiti ili podbaciti, a dosadašnje zarade ne mogu predvidjeti buduće rezultate. Početnike se potiče da umjesto toga razmotre niskotarifne indeksne fondove, koji su znatno manje rizični od ulaganja na burzu.

Stopa povrata za svaki indeksni fond određuje se rezultatima društava u koja su u fondu, a koja se mogu međusobno uravnotežiti. Recimo da kupite indeks koji sadrži samo dvije tvrtke. Ako jedna tvrtka ide gore za 3%, a druga ide dolje za 2% –  vi ste još uvijek rasli za 1%.

Buffett je također poklonik spomenutih fondova. „Mislim kako je to stvar koja praktički ima najviše smisla svo vrijeme.”, kazao je CNBC-u 2017. godine.

Tagovi:
Video
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo
DAN KARIJERA ZŠEM-a
Individualnim pristupom studentima, stvaramo ohrabrene mlade intelektualce