BURZE
Wall Street počinje trgovati vodom
Manager.ba/akta.ba Svijet 16 listopada, 2020
Izvor fotografije:
akta.ba

Terminski (ili budući) je ugovor o kupovini ili prodaji imovine, poput vode, u određeno vrijeme u budućnosti, a po već dogovorenoj cijeni. U povijesti se terminski trgovalo recimo naftom, plemenitim metalima i hranom.

 

UN upozorava da bi nestašica vode do 2050. godine mogla pogoditi oko pet milijardi ljudi širom svijeta. A na burzama se počinje trgovati vodom.

Prijetnja budućnosti u kojoj voda nije dostupna posebno je akutna u Kaliforniji (SAD) gdje su ove godine rekordno visoke temperature i neukrotivi šumski požari napravili pustoš. 

Ako vas slike narančastog neba i goruće šume nisu mogle uvjeriti da klimatske promjene predstavljaju ozbiljan problem ove američke države, Wall Street uskoro počinje trgovati terminskim ugovorima o vodoopskrbi Kalifornije. 

Terminski (ili budući) je ugovor o kupovini ili prodaji imovine, poput vode, u određeno vrijeme u budućnosti, a po već dogovorenoj cijeni. U povijesti se terminski trgovalo recimo naftom, plemenitim metalima i hranom.

Mogućnost trgovanja ugovorima za kalifornijsko tržište vode lansirat će kasnije ove godine CME, najveća svjetska burza terminskih ugovora. Svaki ugovor predstavljao bi 10 kubnih stopa vode (12334.8 m3) tj. količinu vode potrebne da se jutro zemlje (ral) pokrije do dubine od jedne stope vode. 

Za nas koji koristimo metrički sistem: to je količina potrebna da se 4.047 kvadratnih metara tla pokrije s oko 30 cm vode.

"Budući da se očekuje da će se do 2025. godine gotovo dvije trećine svjetske populacije suočiti s nestašicom vode, oskudica vode predstavlja rastući rizik za poduzeća i zajednice širom svijeta", objašnjava Tim McCourt, šef globalne CME-ove uprave za dioničke indekse i alternativne investicijske proizvode.

Voda kao roba

Klimatski stručnjaci odavno upozoravaju da širom svijeta raste napetost zbog nestašice vode. Potreba za vodom mora se uravnotežiti između opskrbe domaćinstava, proizvodnje energije i navodnjavanja usjeva koji nam osiguravaju hranu. 

Ne uspostavi li se ta ravnoteža kako treba, ili zalihe vode postanu preniske, to potencijalno može prerasti u nasilje, a ratovi oko vode mogli bi postati stvarna mogućnost.

Oni koji podržavaju uvođenje terminskog tržišta za vodu tvrde da to „može pomoći u efikasnijem usklađivanju ponude i potražnje ovog vitalnog resursa“.

U Kaliforniji se trenutno 40% vode koristi za navodnjavanje preko 3,5 milijuna hektara usjeva. CME kaže da će terminski ugovori farmerima i ostalim poljoprivrednim poduzećima u ovoj državi omogućiti da čak i u slučaju nestašice imaju vodu po garantiranoj cijeni.

CME dodaje da bi poduzećima koja ne mogu funkcionirati bez vode kupovina terminskih ugovora pomogla u upravljanju rizicima od klimatskih promjena.

Piše:  Rosie Frost
Izvor: Euronews

Tagovi:
Povezani članci

1

2