ODOBRILA EUROPSKA KOMISIJA
Vujnovca od preuzimanja Fortenova Grupe dijele samo tjedni
Manager Regija 14 lipnja, 2024

Europska komisija odobrila je akviziciju Fortenova grupe od strane Pavla Vujnovca. Time je Pavao Vujnovac, vlasnik Enna grupe, napravio jedan od najvažnijih regulatornih koraka u realizaciji transakcije kojom će njegova tvrtka Open Pass Ltd. postati većinski vlasnik Fortenova grupe. 

 

Cijela transakcija, nakon koje će biti poznata i konačna vlasnička struktura Fortenove, trebala bi biti zaključena u roku od nekoliko tjedana, piše Jutarnji list.

- Europska komisija odobrila je, u skladu s Uredbom EU-a o koncentracijama, stjecanje isključive kontrole nad Fortenova Group MidCo B.V. ("Fortenova Group") iz Nizozemske od strane Pavla Vujnovca iz Hrvatske, objavili su iz Europske komisije.

Pojašnjavaju kako se transakcija prvenstveno odnosi na poljoprivredni sektor, kao i na proizvodnju hrane i opskrbu robom široke potrošnje u Hrvatskoj, Sloveniji i nekoliko zemalja Balkana koje nisu članice Europske unije.

Europska komisija je zaključila kako je učinak transakcije na tržišno natjecanje na tržištima na kojima društva posluju ograničen. Prijavljena transakcija ispitana je u okviru uobičajenog postupka revizije koncentracija.

- Pozdravljamo odluku Europske komisije i činjenicu kako su na toj razini potvrđeni svi naši argumenti. Ovo je iznimno važan korak u procesu koji će značajno doprinijeti njegovom što skorijem završetku, odgovorio je Pavao Vujnovac putem PR službe komentirajući odluku Europske komisije.

Open Pass Ltd. trebao bi imati najmanje 54% suvlasništva u Fortenovi, potencijalno i više, a ovisno o tome na koliko će se povećanje vlasničkih udjela odlučiti ostali nesankcionirani dioničari.

Svi su se oni proteklih tjedana trebali izjasniti za jednu od tri opcije. Riječ o modelu u kojem će svih 600 nesankcioniranih suvlasnika dobiti priliku kupiti cijelu Fortenova Group MidCo B.V., uključujući udio koji zajedno drže međunarodno sankcionirane ruske banke Sberbank i VTB.

Svi ti dioničari mogli su samo prenijeti svoje vlasništvo u novu kompaniju BidCo, uz dobrovoljnu opciju dodatne investicije povećati svoj suvlasnički udjel ili, pak, odabrati opciju isplate, odnosno izlaska iz vlasničke strukture. Cijela operacija provodi se kako bi se iz vlasničke strukture Fortenova grupe izbacili sankcionirani dioničari, odnosno ruski suvlasnici koji drže udio od 49,9% u krovnoj nizozemskoj kompaniji Fortenova Group TopCo B.V., koja je formalni vlasnik Konzuma, Mercatora, Zvijezde, Jamnice, PIK-a Vrbovec i ostalih kompanija iz grupe u Hrvatskoj i regiji.

Njima će njihovi pripadajući iznosi biti uplaćeni na poseban račun, kojem će moći pristupiti kada sankcijski propisi Europske unije, SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva to dozvole.

Koliko će na kraju u cijeloj transakciji platiti Open Pass Pavla Vujnovca ovisit će o tome na koliko su se povećanje vlasničkih udjela odlučiti nesankcionirani dioničari. Iz Fortenove su potvrdili da je dogovoren ukupan iznos od 660 milijuna eura.

Pritom 500 milijuna eura svi dioničari koji odluče povećati svoj udio, ili u konačnici Open Pass, plaćaju po zaključenju transakcije, a isplata preostalog iznosa do 160 milijuna eura je vezana uz postizanje određenih financijskih ciljeva Fortenove, među kojima je i povoljnije refinanciranje duga od 1,2 milijarde eura.


Spomenuta transakcija događa se paralelno s potencijalnom prodajom poljoprivrednog biznisa Fortenove. Do kraja lipnja trebalo bi se znati hoće li Podravka, mađarska Meszaros grupa i slavonski konzorcij u kojem su Žito i Osatina grupa nakon provedenog dubinskog snimanja u konačnici i podnijeti obvezujuće ponude za tvrtke Belje, Vupik i PIK Vinkovci.


Manager.ba

 

 

Povezani članci

1

Video
DAMIR UZUNOVIĆ, BUYBOOK
Mi smo išli naopačke
JASMIN BADŽAK, EUROSJAJ
Moj radni dan traje 24 sata, ali uživam u svom poslu!
DIREKTNA SURADNJA
ASA Bolnica i AKH iz Beča donose izvrsnost u zdravstvu