NOVO ZADUŽENJE
Vlada FBiH prihvatila kredit za izgradnju Bloka 7 TE Tuzla
Manager.ba BiH 20 studenog, 2017
Federalna vlada je prihvatila informaciju o kreditu Izvozno-uvozne banke Kine uz garanciju FBiH za financiranje izgradnje Bloka 7 Termoelektrane Tuzla od 450 MW, navodi se u priopćenju Vlade.

Kako je ocijenjeno, Nacrt sporazuma o kreditnoj liniji između Elektroprivrede BiH i Izvozno-uvozne banke Kine predstavlja dobru osnovu za vođenje pregovora i konačno usuglašavanje ovog sporazuma i drugih financijskih dokumenata koji iz njega proizilaze.

U priopćenju se navodi da Vlada podržava prijedlog mjera Federalnog ministarstva financija za ublažavanje fiskalnih rizika povezanih sa izdavanjem garancije za ovaj kredit i daje suglasnost da oni budu ugrađeni u Nacrt ugovora o izdavanju garancije između FBiH i Elektroprivrede BiH, a u mjeri u kojoj je to primjenjivo, i u Nacrt sporazuma o kreditnoj liniji i Nacrt garancije FBiH.

Ujedno, Vlada je danas imenovala tim za pregovore o ovom kreditnom aranžmanu, koji joj je dužan dostaviti izvještaj o pregovorima i konačan tekst usuglašenog Sporazuma.

Elektroprivreda BiH zadužena je da angažuje kvalificiranog pravnog savjetnika za pružanje pravne pomoći timu za pregovore o ovom kreditu i pripremu drugih financijskih dokumenata povezanih sa Sporazumom o kreditnoj liniji između ovog javnog poduzeća i Izvozno-uvozne banke Kine, kao i da joj dostavi poziv za pregovore i osigura tehničke uslove za održavanje pregovora u što kraćem roku.
 
Povezani članci

1

2