KOMPANIJE
Violeta prodire i na slovensko tržište, glavobolja za međunarodne korporacije
Manager/biznisinfo.ba BiH 19 veljače, 2018

Kompanija Violeta postaje regionalni lider u sve većem broju segmenata tržišta. Prema novim informacijama, Violeta je lani stekla znata udio u Sloveniji kada je riječ o proizvodima za pranje rublja i suđa, čime je zadala glavobolju međunarodnim igračima kao što su “Procter & Gamble” i “Henkel”, piše BiznisInfo.

Naime, prema izvještaju najveće svjetske kuće za istraživanje tržišta, Euromonitor, Violeta je prošle godine povećala svoj udio u Sloveniji u tržišnom segmentu “sredstva za pranje rublja”.

Lider na slovenskom tržištu je “Procter & Gamble”sa svojim brendovima kao što su Ariel, Lenor i Dash.

Henkel je drugi, a njegovi najjači aduti su brendovi Persil, Perwoll, Silan i Rex. No, Violeta, ali i hrvatska Saponia, polako mijenjaju tu sliku.

– Violeta i Saponia imale su izvanredne rezultate protiv vodećih brendova i stekle su znatan tržišni udio u 2017. Njihov uspjeh se pripisuje bliskosti potrošača sa lokalnim / regionalnim brendovima, navodi se u izvještaju koji je objavljen ovog mjeseca.

Dalje se dodaje da su, “za razliku od vodećih igrača, Violeta i Saponia povećale svoje tržišne udjele u 2017.”

– Obje kompanije su pustile u prodaju nove proizvode i dostigle značajnu prodaju svojih brendova Teta Violeta, Faks, Nila i Ornel, stoji u izvještaju.

Violeta se spominje i u drugom izvještaju Euromonitora koji je objavljen također ovog mjeseca, a koji se tiče proizvoda za pranje posuđa.

Lider u ovom segmentu je Henkel, zahvaljujući globalnim brendovima kao što su Somat i Pril. Drugi je Procter & Gamble koji se nadmeće za tržišni udio sa Reckitt Benckiser Adriaticom. No, i u ovom izvještaju se ističe napredak koji je ostvarila Violeta.

– Dok je većina sudionika u ovom segmentu tržišta povećala prodaju i udjele u 2017. godini, najznačajnije marketinške strategije imale su Violeta i Saponia. Ovi regionalni igrači uveli su nove proizvode u nekoliko kategorija za pranje suđa, navodi se u izvještaju Euromonitora.

Povezani članci

1

2

Najnovije vijesti
Video
PREDRAG ČOVIĆ, PREMIJER ZHŽ
Vratite se ovdje
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo