PODRUM VILINKA
Vile sa Sretnica ponovo začarale London
Manager 01 kolovoza, 2018

The Decanter je jedan od najutjecajnijih vinskih časopisa na svijetu, što je definitivno potvrdio već 2004. kada je započeo s organizacijom nezvaničnog svjetskog prvenstva vina, The Decanter World Wine Awards, koje se održava u Londonu. Ova smotra vina je najveća u svijetu i predstavlja najcjenjenije natjecanje u kvaliteti vina na svijetu.

Od prvog natjecanja pa sve do danas, Britanci su bilježili samo rast i dosegli neviđenu reputaciju, da bi ove, 2018. okupili više od 17 000 različitih vina iz cijelog svijeta i preko 270 međunarodnih vinskih stručnjaka, koji su imali zadaću ocijeniti sve pristigle uzorke.

U tako žestokoj konkurenciji i, osobito, pod tako preciznim povećalom našla se i mala hercegovačka vinarija Podrum Vilinka sa Sretnica, kod Mostara. I ove godine osvojili su dva visoka odličja. Srebrenu medalju i 90 bodova za "Vilinka X-line Cuvee Red" (berba 2016.), te brončanu medalju i 86 bodova za mladu "Vilinka žilavku" (berba 2017.).

Na natjecanju u Londonu sudjelujemo već šest godina. To je za našu malu vinariju gotovo nevjerojatan podatak s obzirom na to da ove godine slavimo tek deset godina postojanja. Ipak u Londonu smo do sada osvojili gotovo sve, uključujući i prošlogodišnje zlato. Kolekciju od deset nagrada upotpunili smo s ovogodišnje dvije, srebrom i broncom, navodi vlasnik podruma Velimir Ereš. 

 

 

Podrum Vilinka se prvi put na Decanter-u pojavio 2012. i to odmah s nagradom "Commended" za Žilavku iz 2011. Za mladu vinariju to je bio ogroman poticaj i već naredne godine dolazi pravi, istinski uspjeh. Te 2013., The Decanter World Wine Awards je dodijelio dvije nagrade. Ponovo nagradu "Commended" za Žilavku iz 2011. i broncu za Žilavku iz 2012.

Tada smo, kao vinarija koja postoji tek 5 godina (osnovani smo 2008.), smatrali da ne može dalje. Ipak ta prestižna nagrada nas je inspirirala i nastavili smo s predanim radom, baš kao da se ništa nije desilo.

Ove godine naša mlada Žilavka osvojila je bronzu (86 bodova), što je istinski vrijedno spomena. Odlučili smo da na Decanter 2018 ne pošaljemo naša najbolja vina, već ona najpotentnija. To je upravo Vilinka Žilavka (berba 2017), vino od kojeg tek u budućnosti očekujemo prave rezultate. Nastavljamo sljedeće 2019. kada Vilinka odlazi ponovo u London, navodi Ereš.  

Tagovi:
Video
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo
DAN KARIJERA ZŠEM-a
Individualnim pristupom studentima, stvaramo ohrabrene mlade intelektualce