POZITIVAN PRIMJER
VIDEO Talijanski gradić tiska vlastiti novac kako bi pomogao mještanima i poduzetnicima
Manager.ba/klix.ba Svijet 11 svibnja, 2020
Izvor fotografije:
klix.ba

Novčanice “Ducati” distribuiraju se stanovnicima Castellino del Biferna u skladu s njihovim ekonomskim potrebama.

 

Gradonačelnik Castellina del Biferno, malog talijanskog gradića sa samo 550 stanovnika, više od 12 godina analizira kovanje novca, a pandemija koronavirusa konačno mu je pružila priliku da testira svoje sposobnosti.

“Odlučili smo proizvoditi novac kako bismo osigurali da lokalna ekonomija može izdržati utjecaj trenutne situacije. Ma koliko ova ekonomija bila mala, još su tri ili četiri poduzeća koja su i dalje otvorena u ovom gradu, izuzev kafića ili pabova”, kazao je gradonačelnik Enrico Fratangelo za Euro News.

Gradonačelnik Enrico Fratangelo (Foto: Agencija Ansa)

Gradonačelnik Enrico Fratangelo (Foto: Agencija Ansa)

Novčanice “Ducati” distribuiraju se stanovnicima Castellino del Biferna u skladu s njihovim ekonomskim potrebama. Već su potrošene tisuće “Ducatija” u lokalnim radnjama talijanskog gradića, prenosi Klix.ba.

Tako svako dva tjedna trgovine šalju “Ducati” novčanice gradskom vijeću i za njih dobivaju odgovarajući iznos u eurima.

Pet “Ducatija” vrijedi pet eura, kako bi se izbjegla zbunjujuća konverzija valuta, što je olakšica posebno za starije osobe.

Gradonačelnik Fratangelo smatra da je ovo ujedno i prilika za povećanje osjećaja pripadnosti gradu, jer novčanice prikazuju lokalne simbole poput crkve, javnog bazena ili statue Djevice Marije.

Gradsko vijeće Castellino del Biferna do sada je podijelilo novčanice “Ducati” za više od 200 obitelji u gradu. Stanovnici ih mogu trošiti na osnovne životne namirnice, poput mesa u mesnicama, gdje je do sada potrošeno gotovo 4.000 “Ducatija”.

Novčanice “Ducati” štampaju se samo lokalno.

Antonio Lannacone, vlasnik tiskare Linea Molise Pubblicità, pojasnio je kako se zapravo proizvode.

“Koristimo papir označen žigovima, a zatim novčanice štampamo prema dizajnu dogovorenom da upravom. Potom laminiramo papir i na kraju režemo novčanice u skladu s dogovornim dimenzijama”, pojasnio je Lannacone.

Tagovi:
Povezani članci

1

2