INVESTICIJE
VIDEO Srebrenica i Bratunac: 9,1 milijun KM za navodnjavanje
manager.ba/akta.ba BiH 10 lipnja, 2020
Izvor fotografije:
akta.ba

Jedan od osnovnih izazova za uzgajivače malina i drugih poljoprivrednih kultura predstavlja pitanje navodnjavanja.

 

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić, u opštinama Bratunac i Srebrenica, održao je radne sastanke sa načelnicima.Razgovarali su o poljoprivrednim projektima u ovim opštinama,u koje je do sada uloženo 20 miliona maraka.

Jedan od osnovnih izazova za uzgajivače malina i drugih poljoprivrednih kultura predstavlja pitanje navodnjavanja.

Vlada Republike Srpske uložila je 9,1 milijun KM u izgradnju sistema za navodnjavanje, što će rezultirati porastom prinosa, kao i uvećanjem prihoda.

Zaga Lukić, korisnica - "Nismo mogli obrađivati, imamo jedno pedeset dunuma zemlje, voćnjak i kuća i ništa se nije moglo raditi jer nemamo vodu…Značiće nam mnogo i za malinu, za voćnjak i za sve“

U proteklom periodu, Vlada Republike Srpske investirala je i u druge projekte na području ovih opština – izgradnju vodoprivrednih objekata, a prije svega u regulaciju riječnih korita.

Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS - "Kada govorimo samo o vodoprivrednim objektima u zadnjih pet, šest godina, ovdje je uloženo oko 13.5 miliona KM a oko 5 miliona KM direktnih podsticaja za naše poljoprivredne proizvođače, a pola od tih 5 miliona čini malina, što je tipično za ovaj kraj, tako da možemo biti zadovoljni šta smo uradili na ovom području ali nećemo tu stati.“

Načelnik Općine Bratunac ističe da je dobijena podrška i za izgradnju sekundarnih mreža za navodnjavanje i priključivanje korisnika.

Nedeljko Mlađenović, načelnik Opštine Bratunac - "Sada se radi i sekundarna mreža i upravo i to radimo uz pomoć Ministarstva gdje smo nabavili potrebni materijal i mašine a Opština preko rasadnika, odnosno D.O.O „Malina“ izvodi radove i vidimo danas ovdje želimo desetak novih proizvođača da prikopčamo na ovu mrežu”.

Za Općinu Srebrenica od kapitalnog značaja je navodnjavanje skelanskog kraja.

Mladen Grujičić, načelnik Općine Srebrenica - "Pričali smo i tome da taj skelanski kraj, s obzirom da ima pogodne uslove za razvoj poljoprivrede, da pokrenemo i neku preradu na tom području kako bi omogućili siguran plasman proizvoda ljudi koji se bave poljoprivredom.“

Ovom prilikom uručene su plakete ministru Borisu Pašaliću i direktoru Jedinice za koordinaciju u poljoprivredu Stefanu Mitroviću za izuzetan doprinos razvoju poljoprivrede i ukupnom razvoju ovih lokalnih zajednica tijkom 2019. godine.

 

Povezani članci

1

2

Tagovi:
Video
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo
DAN KARIJERA ZŠEM-a
Individualnim pristupom studentima, stvaramo ohrabrene mlade intelektualce