PROJEKTI
VIDEO Pogledajte kako će izgledati tunel kod Zenice vrijedan 59,4 milijuna eura
Manager.ba/akta.ba BiH 09 prosinca, 2019
Izvor fotografije:
akta.ba

Ceremonija početka radova na probijanju tunelu Zenica bit će upriličena danas u 12 sati na gradilištu tunela Zenica u mjesto Ponirak.

 

Ugovor za izgradnju autoputa na poddionici Ponirak – Vraca potpisan je 1. kolovoza/avgusta 2019. godine s domaćom kompanijom Euro-asfalt d.o.o. Sarajevo.

Na ovoj poddionici najznačajniji je objekt tunel Zenica dužine 2.475 lijeva cijev i 2.420 metara desna cijev, prenosi "Radiosarajevo.ba".

Vrijednost ugovora za izgradnju tunela Zenica iznosi 59.408.825,00 eura bez PDV-a, a sredstva su osigurana putem Europske investicijske banke (EIB) u visini 50 milijuna eura i bespovratnim sredstvima Europske unije u visini od 9 milijuna eura u okviru Agende za povezivanje preko investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF).

Tunel će skratiti put Zenica – Žepče za 5 kilometara, a u sklopu njega će se graditi podvožnjak i jedan hidrotehnički objekt za regulaciju potoka Ponirak.

Također, u sklopu Agende za povezivanje preko investicionog okvira za Zapadni Balkan dodijeljena su sredstva i za poddionicu Tunel Zenica – Donja Gračanica, a sredstva su osigurana putem Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u visini od 12 milijuna eura.

Izgradnjom ovih dionica biće omogućen bolji pristup manjim gradovima, poboljšanje bh. turističke rute i unapređenje trgovinskih tokova između zemalja regiona što će pozitivno uticati na ekonomiju Bosne i Hercegovine.

Projekti predstavljaju važan korak ka integraciji regije Zapadnog Balkana u okviru Agende povezivanja (Conectivity Agenda) koju je Europska unija pokrenula 2015. godine i u skladu je sa Strategijom Europske komisije za Zapadni Balkan.

Tagovi:
Povezani članci

1

2

Video
VIDEO
Hrvatska pjevačica otkriva tajnu rasta La Piela za 500 posto u godinu dana
VIDEO
Mate Rimac: Poznat mi je osjećaj kad puno radiš, a ne znaš hoće li firma preživjeti do idućeg tjedna
VIDEO
Život je igra! Kako pobijediti? | Velimir Srića | TEDxUniversityofZagreb