POZITIVAN PRIMJER
VIDEO: Nakon prometne nesreće ostao paraliziran, ali nakon samo 3 mjeseca vodio je uspješan posao
Manager.ba/novac.jutarnji.hr Svijet 17 srpnja, 2019
Izvor fotografije:
novac.jutarnji.hr

Hiroki Takeuchi imao je samo 30 godina kada se u rujnu 2016. godine vozeći se biciklom po londonskom Regent's Parku sudario s automobilom i ostao paraliziran od struka na dolje.

- Jadna moja supruga, oženili smo se svega tri tjedna prije toga - prisjeća se skoro tri godine kasnije Takeuchi za BBC.

No, iako teško ozlijeđen, mladi poduzetnik nije odustao od svoje kompanije GoCardless, a svega tri mjeseca nakon nesreće vratio se upravljati svojom tvrtkom.

S još dvoje prijatelja 2011. godine osnovao je firmu koja se bavi razvojem tehnologije koja drugim kompanijama omogućuje lakše primanje debitnih uplata od svojih klijenata.

Od 2015. godine bio je glavni i odgovorni izvršni direktor pa mu se u danima nakon nesreće po glavi motala i briga za opstanak kompanije.

- Na sreću, izgradili smo dovoljno jak tim i bili smo u zamahu da je tim mogao nastaviti bez mene u uredu svaki dan - kaže.

- Čak i nakon tri mjeseca što me nije bilo, posao je nastavio dobro funkcionirati i to je bilo lijepo za vidjeti. Lijepo je znati da nešto što si izgradio ima samostalan život - dodaje Takeuchi.

Iako je GoCardless jedna od onih kompanija za koju malo tko zna, njihove usluge i tehnologiju koristi 40.000 kompanija diljem svijeta, a svake se godine preko njihove platforme izvrši više od 9,4 milijardi dolara.

Takeuchi, inače napola Japanac, a napola Englez, odrastao je u Swindonu na jugu Engleske.

Nakon što je završio studij matematike na Oxfordu, prvi posao pronašao je u londonskom Uredu za konzultantski menadžment 2008. godine.

No, u njemu se kuhala mladenačka poduzetnička ambicija pa je ubrzo počeo s prijateljem Tomom Blomfieldom i kolegom Mattom Robinsonom razmišljati o poduzetničkim projektima.

Zaključili su da je financijski sektor dobra prilika, a identificirali su da su sustavi elektronskog plaćanja zastarjeli.

I tako su nakon razrade ideje, 2011. godine upali na Y Combinator, prestižni program podrške za startupe u Silicijskoj dolini.

U Englesku su se vratili s 1,5 milijuna dolara investicija, a taj je trenutak, prisjeća se Takeuchi za BBC, bio prekretnica.

Početak suradnje s jednim od prvih klijenata Kashflowom, također se pokazao kao pun pogodak. Ta je kompanija, naime, nudila platformu na kojoj je 25.000 malih poduzetnika obavljalo svoje knjigovodstvo, a mogućnost da se e-transakcije obavljaju jednostavnije bilo je točno ono što im je trebalo.

Kako su s vremenom rasli troje osnivača se razišlo. Tom Blomfield otišao je 2013. godine da pokrene svoju kompaniju, a Matt Robinson je izašao iz GoCardlessa 2015. godine kada su on i Takeuchi zaključili da kompanija treba samo jednog šefa.

- Trebao nam je lider, a to je mogao biti ili Matt ili ja, no nismo namjeravali jedan drugome podnositi izvještaje. Znali smo da će, kad jedan od nas preuzme tu funkciju, drugi morati odstupiti - rekao je Takeuchi koji je otada izvršni direktor kompanije.

Danas GoCardless zapošljava 340 ljudi u svijetu, a osim u Engleskoj, svoje urede imaju i u Francuskoj, Njemačkoj te Australiji.

U veljači ove godine u novoj investicijskoj rundi privukli su još 75 milijuna dolara ulaganja koja planiraju utrošiti u širenje na američko tržište.

Tagovi:
Video
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo
DAN KARIJERA ZŠEM-a
Individualnim pristupom studentima, stvaramo ohrabrene mlade intelektualce
IVAN ŠIMIĆ, HERTRONIC
I uspješan poduzetnik i vrstan književnik
Savjeti